Ermeni meselesiyle ilgili tarihin bilinmeyenleri neler? | Teke Tek

Murat Bardakçı Teke Tek’te Fatih Altaylı’nın konuğu oluyor, Talat Paşa’nın eşiyle yaptığı röportajı, Ermeni tehcirinde İttihat ve Terakki’nin rolünü, 1915’te adım adım neler yaşandığını ve bugünkü soykırım tartışmasının ne ifade ettiğini anlatıyor.

Teke Tek’te Murat Bardakçı: “Çok acı olaylar yaşanmıştır. Cephede savaşan orduyu arkadan vurursanız buna bir tepki alırsınız. Temeldeki hadise devletin nefsi müdafaasıdır. Devlet Ermeni diasporasına karşı başka çare bulamamıştır”

Teke Tek’te Murat Bardakçı: “Böyle bir şey yok. Alman fikri değildir. Zaten Ermeni meselesi 1870’lerden beri devam ediyordu. Dini etki vardır. Ermenilerin şanssızlığı savaş sırasında bağımsızlık sevdasına düşmesidir. Devlet buna izin veremezdi”

“Osmanlıların savaşta Almanlarla ittifak yapması onların her istediğini yaptığı anlamına gelmemeli. Enver Paşa birçok Alman fikrine karşı çıkmıştır. Sonunda savaşı yanlış idare ettik ve perişan olduk” Teke Tek’te Murat Bardakçı 1. Dünya Savaşı ile ilgili bilinmeyenleri anlattı

Teke Tek’te Murat Bardakçı: “Bu kesinlikle soykırım değil. Türkiye’nin yaptığı tek olumlu şey 1985’te 69 akademisyenin ABD gazetelerinde bildiri yayımlamasıdır. Bu iş bitmiyor çünkü sektör haline de geldi. Bundan para kazananlar var”

Teke Tek’te Murat Bardakçı: “Olay şöyle gelişti: ABD, Türk hükümetine müracaat eder ve ‘Bizde ABD vatandaşı olan bazı Ermeniler var, bunların malı mülkü gitmiş, tazminat ödeyin’ der. Biz de 1934’te gayrimenkul parası ödemişiz, yani kan parası değil”

Fatih Altaylı soruyor, Habertürk Yazarı Murat Bardakçı Teke Tek’te yanıtlıyor.

Erişilebilirlik Araçları