Tanımasam ‘sabote etti’ derdim

“Sahaya çıkacak kadroyu belirlerken, bilinçli bir teknik direktörün yapmayacağı hatalar yaptı. Tanımasam ‘Takımı bilerek sabote etti’ diyebileceğim hatalar vardı ve daha vahimi bu hatalarda ısrar edilmesiydi. Bu kadro ile Tudor veya Riekerink çıksa yerden yere vurulurdu. Terim hala kredisi olduğuna dua etsin”

– Ligin bu hafta görüntüsü değişmedi ama en hasarlı G.Saray çıktı. Sivas yenilgisini neye bağlıyorsunuz?

– Galatasaray’ın yenilgisini bağlayabileceğim en önemli şey teknik direktör Fatih Terim’dir.

– Niye Terim?

– Çünkü sahaya çıkacak kadroyu o belirliyor ve çok büyük hatalar vardı. Bilinçli bir teknik direktörün yapmayacağı hatalar. Tanımasam ‘Takımı bilerek sabote etti’ diyebileceğim hatalar vardı ve daha vahimi bu hatalarda ısrar edilmesiydi.

– Mesela hangi hatalardan söz ediyorsunuz?

– İlk hata, kadro seçimi. Maç sırasında da bununla ilgili bir tweet attım. İlk 10 dakikada gördük ki, G.Saray kafası kopuk tavuk gibi. Bilinçsizce koşturuyor. Hiçbir organizasyon planı yok. Niye? Çünkü sahadaki takımın beyni yok. O görevi belli ki Feghouli’ye vermiş ama onun da oynadığı noktadan bunu yapması mümkün değil. Hadi Belhanda’yı sevmiyorsun, görevini tam anlamıyla yapmadığını düşünüyorsun. O zaman Selçuk’la oyna. Ama Donk’la ve Tolga ile olmaz. Diyelim ki, maçtan önce Sivas’ın orta sahasından çekindin ve dinamik bir orta saha yapmak istedin. Yahu 15. dakikaya gelmeden iş belli oldu. Hemen değişiklik yap. Hiçbir şey bilmiyorsan golü yedikten hemen sonra çıkar Donk’u, al Selçuk’u. Takım toparlansın biraz. Birisi topu alınca kafasını kaldırıp ne yapacağına baksın. Vallahi Terim’i tanımasam mahsus yaptı ki, takım yenilsin diye diyeceğim. Bu kadro ile Tudor veya Riekerink çıksa, itin bir tarafına sokulup sokulup çıkarılırdı. Terim hala kredisi olduğuna dua etsin. Bakın G.Saray yenilmez demiyorum. Her maçta mağlubiyet riski vardır ama futbolun gereklerini yerine getirirsin, buna rağmen yeniliyorsan yenilirsin. Ama G.Saray futbolun hiçbir gereğini yerine getirmedi.

KOMPLEKSİNDEN DONK’U SAHADA TUTTU

– Ndiaye’nin gidişi, Fernando’nun sakatlığı kadroyu etkilemiş olamaz mı? Bir kadrosal sorun yok mu?

– Bana sorarsan yok. Ne diyorum, Donk’u oynatma, Selçuk veya Belhanda’yı oynat. G.Saray, Sivas’ta Ndiaye’yi aramadı ki, oyun kurucu yokluğu vardı sahada. Bildiğim kadarıyla Belhanda ve Selçuk satılmadı! Sahada olabilirlerdi. G.Saray’ın bin tane varyasyon yapacak kadrosu var. Ama Donk onlardan biri değil. Süper Lig’de hiçbir takımda oynamayacak adamı nasıl bu maçta o kadar zaman sahada tutarsın anlamadım.

NAGATOMO, LİNNES’TEN DAHA MI İYİ OYNADI?

– Sizce niye?

– Kompleksten. ‘Ben büyük hocayım başkalarının oynatamadığı adamları ben oynatırım’ demek için herhalde. Başka nedeni olamaz. Ama sen de oynatamıyorsun kardeşim. Adamın oynamaya niyeti yok işte. Sivas savunmayı öne taşımış, arkasına top atacak bir adamı oyuna al, Gomis kaçar, Yasin arkaya sarkar. Bin tane pozisyon olur. Bunu da görmeyecek mi Terim? Ne alakası var Ndiaye ile bu işin? Tamam, Fernando önemli adam ama pazar günü yokluğu hissedilen adam Fernando değil ki! Fernando’nun yerine dolduracak adam Donk mu? Ayrıca o Japon çocuk, Nagatomo mu neyse adı… Linnes’ten daha mı iyi oynadı, bırak Linnes’i, Latovlevici’den daha mı iyiydi!

TEK BAŞINA KALIRSA ÇUVALLAR

– Yani suç tamamen Terim’de diyorsunuz… Transfer de olmayacağına göre Terim ne yapmalı?

– Suç tamamen Terim’de demiyorum ama kazanınca ‘Terim kazandı’ oluyorsa kaybedince de ‘Terim kaybetti’ olur ki, pazar günü hataları çoktu. Dediğim gibi yenilirsin, futbol bu. Ama futbolun gerektirdiklerini yaparsın öyle yenilirsin. Bakın size kimsenin söylemeyeceği bir şeyi söyleyeyim. Terim, iyi yöneticilerle işbirliği içinde çalışınca başarılı olur. Tek başına kalırsa çuvallar. Hatırla 2. Terim dönemini. Özhan Canaydın, Terim’i getirdi ve “İşine karışmayın” dedi. Kimse de karışmadı. Ne oldu? Hüsran. Sonra Ünal Aysal zamanı geldi. Ali Dürüst ve Abdurrahim Albayrak’ı aldı yanına. İki şampiyonluk. Sonra Terim ikisini de istemedi. Kaldı tek. Ne oldu? Yine hüsran. Şu anda yönetim veya Terim bir hata yapıyorlar. Abdurrahim Albayrak’ın, Terim’le birlikte Florya’da çalışması lazım diye düşünüyorum açıkçası. Terim’in de konuşacağı, tartışacağı, paylaşacağı birine ihtiyacı var. Kendi bunun farkında olmasa bile.

***********

KOCAMAN HAKLI AMA…

– Aykut Kocaman, hakemler hakkında çok sert açıklamalar yaptı ancak taraftar gözünde çok etkili olmadı. Herkes takımlarının çok kötü olduğunu belirtiyor. Siz neler söylersiniz?

– Şunu peşinen söyleyeyim. F.Bahçe şansız bir maç oynadı. O maçı alabilirdi ama iyi futbol oynamadığı da bir gerçek. Hakemler meselesine gelince… Kocaman sürekli hakemlerden şikayet ediyor. Bir oranda haklı olabilir. Trabzon maçında gösterilmeylen kartlar var, doğru. Fakat mesele şu ki, F.Bahçe kazanmak için ille de rakiplerinin sahada eksik kalmasına mı ihtiyaç duyuyor. Düşme hattından çıkmaya çalışan G.Birliği’ni yenmek için Gençler’in 10 kişi kalması mı gerek? F.Bahçe 11’e 11 oynayınca rakiplerini yenemeyecek mi yani!

BİREYSEL HATA OLMAZSA GOL OLUR MU?

– F.Bahçe’nin bu kadar çok kişisel hatadan gol yemesinin nedeni sizce nedir?

– Ben bu düşünceye kılım. Bunu Kocaman çıkardı, yeteneksiz TV yorumcuları da ağızlarına sakız ettiler. Yahu futbolda gol dediğin şeylerin yüzde 90’ı zaten bireysel hatadan olur. Kimse hata yapmazsa, gol mü olur! Madem mesele, bireysel hata meselesi, Aykut Kocaman kendisine şunu sorsun: “Biz niye rakibimize bireysel hata yaptıramıyoruz?”

AZİZ YILDIRIM İŞİ KOMEDİYE DÖKTÜ

– F.Bahçe’nin federasyona yönelik açıklamalarına ve FETÖ iddialarına ne diyorsunuz?

– Aziz Yıldırım artık işi komediye döktü. Şimdi de hakemler FETÖ’cü olduğu için F.Bahçe puan kaybediyormuş! Gülerim. Bakın size biraz bilgi vereyim. Aziz Yıldırım, Şike Davası’ndan beri FETÖ’cülerin kendisine karşı komplo kurduğunu söylüyor değil mi?

Peki ben de başka bir şey anlatayım. O dönemde Aziz Yıldırım’ın kurduğu F.Bahçe yönetiminde kimler vardı bakalım mı? Dönemin Dışişleri Bakanı ve sonra Başbakanı olan Ahmet Davutoğlu’nun damadı var mıydı yönetimde? Vardı tabii. Peki Davutoğlu, ha babam de babam Fethullah Gülen’le görüşen biri değil miydi? Keza İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın oğlu Aziz Yıldırım’ın yönetiminde miydi? Yönetimindeydi.

Peki o Kadir Topbaş, 15 Temmuz’da tüm ailesi birlikte ABD’de olduğu için suçlanmadı mı? Damadı FETÖ’cülükten tutuklanmadı mı? Bunlar siyasiler. Bir de Fetullahçılar’la sıkı fıkı olan iş adamları da yok muydu F.Bahçe yönetiminde? Bakın Aziz Bey’in anlattıklarını herkes yer, belki ama ben yemem.

USLU BAŞKANIN YÖNETİCİSİ!

– Mahmut Uslu’nun, F.Bahçe taraftarı için söylemleri çok tepki çekti. Sizin yorumunuz nedir?

– Mahmut Uslu, kendine yakışanı yaptı. Genelde bu beyefendinin ağzından çıkanla kulağı arasında bir bağlantı eksikliği olduğunu düşünüyorum. Ama zaten tepkiler üzerine özür diledi. Özür dilenince konu kapanır. Taraftarıyla kendisi arasındaki bir mesele. Ama açık söyleyeyim; bu gibi isimler F.Bahçe yöneticisi değil, daha çok Aziz Yıldırım yöneticisi!

***********

ASIL SORUN ŞENOL GÜNEŞ’TE

– Beşiktaş bir türlü istenilen düzeye gelmiyor. Bu tabloyu Cenk’in gitmesine bağlayabilir miyiz?

– Bağlayamayız. Ya da az bağlarız. Beşiktaş’ın golleri kollektif başarıya dayalı oluyordu hep. Bugün o kollektif oyunda bir sıkıntı var. Pek çok oyuncunun performansı aynı anda düştü. Cenk’ten daha önemlisi, eksik orta sahanın gol katkısının düşmesi Beşiktaş’ta. Forvetlerden de gol gelmiyor. Quaresma’nın gol atamaması bence çok büyük sorun. Keza Oğuzhan’ın da. Ama bana göre asıl sorun hocada. Şenol Güneş’in sürekli negatif enerji yaydığı bir ortam var. Haklı olduğu noktalar da var. İki yıldır derme çatma gidiyor Beşiktaş. Kiralık oyuncular, bonservissiz transfer arayışları. Bu da muhtemelen onu yoruyor. Çünkü bir kadro, bir bütünlük oluşturamıyor. Sürekli birileri geliyor, gidiyor. Bir sezon olan diğer sezon yok. Gelen oyuncuların karakterleri sürekli farklılık gösteriyor. Bu bir teknik direktör için memnuniyet verici bir durum değil.

***********

ABDULLAH AVCI AĞLAMIYOR!

– Başakşehir, Konya’dan 3 puan alsaydı büyük avantaj sağlayacaktı. Ancak son dakikada hem Emre’yi hem de 2 puanı kaybetti. Sıkıntı neredeydi?

– Bir takım her maçı kazanacak diye bir şey yok. Elbette arada puan kayıpları olacak. Başakşehir kötü oynamadı. Rakip iyi direndi ve golü buldu. Başakşehir’in yediği golde de bireysel hatalar vardı moda tabiriyle ama Başakşehir hocası ‘bireysel hatadan gol yedik’ diye ağlamıyor.

***********

NTV SPOR ÇOK BİLE DAYANDI

– Türk spor yayıncılığının önemli kuruluşlarından NTV Spor kapandı. Neler söylersiniz?

– Önemli mi, değil mi bilemem ama kapandığı bir gerçek. Bence çok bile dayandı. Çünkü zarar ediyordu. Kızanlara sormak isterim… Diyelim ki, NTV Spor dedi ki, “Bizi izlemek isteyenler ayda 2 TL versin kapamayalım”, kaç kişi verirdi bu parayı? Çok az. Beleşe izleyeyim, katkım olmasın ama birisi finanse etsin. Etsin de nereye kadar? Ferit Şahenk bu parayı sokaktan mı topluyor? Reklam geliri yok, izleyiciden gelir yok. Nasıl olacak? Ama benim asıl şaşırdığım reklam verenlerin ve markaların tavrı. Pek çok marka spor kulüplerine, takımlara milyonlar verip sponsor oluyor. Ama bu markaların görünür olması için televizyona, gazeteye çıkması gerek, konuşulması, tartışılması gerek. Bir ikisi dışında, bu markalar spor medyasına para vermiyor.

Erişilebilirlik Araçları