Galatasaray’ın ‘içerideki’ hesabı tutsa da bu giderle işi çok zor

Transfer döneminin açık ara şampiyonu Galatasaray.

Mali sıkıntıda olduğu bilinen Galatasaray Sportif A.Ş. bu yıl da zarar açıklarsa, Galatasaray Spor Kulübü Derneği, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan şirketleşme aşamasında almış olduğu “imtiyaz” hakkını yitirecek.

Bunun anlamı şu:

Büyük ortak Galatasaray Spor Kulübü Derneği, Sportif A.Ş. Yönetim Kurulu’nu belirleme ve karar alma yetkisini kaybedecek.

Bu durumda küçük ortaklar şirket genel kuruluna katılarak yönetimde kendi temsilcilerini seçebilecekler. Bu da kulübün futbol takımı üzerindeki kontrol yetkisini önemli ölçüde etkileyecek.

Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu, Riva ve Florya arazilerinin satışından gelen parayla Sportif A.Ş.’nin borçlarının önemli bir kısmını dernek üzerine transfer ederek Sportif A.Ş.’deki borç stokunu ve faiz giderlerini azaltsa da Sportif A.Ş.’nin EBİTDA’sı (FAVÖK) hâlâ negatif.

Yani faiz ödemeleri dışında da Sportif A.Ş.’nin faaliyet zararı büyük.

Bu durumda Galatasaray Sportif A.Ş.’nin bu yıl kesinlikle “kâr” etmesi gerekiyor.

Peki edebilecek mi?

Sportif A.Ş.’nin yanda da görebileceğiniz ve sadece futbolcu maliyetlerini gösteren bilgilendirme amaçlı gayri resmi tablosu bile Sportif A.Ş.’nin 2017 yılını kârlı kapatmasının pek de kolay olmadığını gösteriyor.

Sportif A.Ş. yönetimi tabloda da gördüğünüz üzere takımdaki oyuncuları üç ayrı kategoride değerlendirmiş.

İlk kategori, takımda yer alacağı düşünülen mevcut futbolcular.

Buradaki futbolcuların yıllık maaş, maç başı ve prim toplamı 18 milyon 982 bin Euro.

İkinci kategori, teknik direktörün bu yıl takımda yer vermeyi planlamadığı “yetersiz seviye” olarak tanımladığı futbolcular. Bu kategoride yer alan 9 futbolcunun yıllık maliyeti 15 milyon 97 bin 545 Euro.

Üçüncü kategori ise yeni transfer edilen futbolcular ve edilmesi planlanan futbolcular için ayrılan bütçe. Burada 7’si gerçekleşmiş 9 transfer söz konusu. Bu oyunculara yıllık maaş, prim ve maç başı olarak ödenecek miktar 31 milyon 40 bin Euro. Bu oyuncular için ödenecek olan bonservis bedeli ise 50 milyon 800 bin Euro.

Sportif A.Ş. giden futbolculardan 19 milyon 850 bin Euro bonservis geliri elde edildiğini de belirtiyor ancak bu rakam yanıltıcı. Çünkü Bruma’nın transferinden geleceği belirtilen 15 milyonun 3 milyonu yeni takımının ligde ve Avrupa kupalarında sergileyeceği performansa bağlı.

Yine tabloda giden oyuncuların yıllık maaş, prim ve maç başı paralarından yapılan tasarruf ise 17 milyon 557 bin 545 Euro olarak görünüyor.

Bu öngörü ne kadar gerçekleşir bilinmez, çünkü sözleşmesi feshedilen futbolcuların aynı parayı verecek başka bir kulüp bulamamaları halinde bu ücretlerin tamamı veya aradaki farkı Galatasaray Sportif A.Ş.’den FIFA kanalıyla tahsil edebilirler.

Mevcut tabloyla bile Galatasaray’ın bu yıl futbolcularına ödeyeceği maaş, prim, maç başı tutarı 65 milyon 119 bin Euro.

Yeni yapılan transferlerin sözleşmelerinin 3 yıllık olduğu göz önüne alınırsa, bonservis ödemelerinin bu sezona yansıyan bölümü de 16 milyon 933 bin Euro. Bu yılın sadece futbolcu ödemeleri toplam maliyeti 82 milyon 52 bin 333 Euro.

Ayrıca şekilde Galatasaray’dan 12 milyon TL tazminat kazanan Olcay Adın’a ödenecek para da bu hesaplarda görünmüyor.

Sportif A.Ş.’nin deplasman giderleri, stat giderleri, saha bakım onarım giderleri, kamp giderler, cari harcamaları da bu hesaplarda yok.

GELİR CEPHESİNDE TABLO KARANLIK

Sportif A.Ş. çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Galatasaray Pazarlama A.Ş.’nin de geçen dönemde 14 milyon TL’yi aşan zararının, bu yıl aşağı çekileceğine dair bir işaret de görülmüyor.

Bu durumda 1 Haziran 2016-28 Şubat 2017 döneminde finansman öncesi zararı 125 milyon 421 bin TL, vergi öncesi zararı ise 240 milyon 279 bin 213 TL olan Galatasaray Sportif A.Ş.’nin finansman giderleri önemli oranda düşmüş olsa da kâr etmesi zor görünüyor.

Bir önceki yılın aynı döneminde finansman öncesi zararın 25 milyon 972 bin 576 TL, vergi öncesi zararın ise 51 milyon 637 bin TL düzeyinde olduğu ve bir yıl içinde zararların neredeyse 5’e katlandığı göz önüne alınırsa bu yıl Galatasaray’ın ne yapacağı merak konusu.

Gelirler cephesinde de durum iyi görünmüyor.

Geçen sezon yaklaşık 135 milyon TL naklen yayın geliri elde eden Galatasaray, Beşiktaş’ın 14, Fenerbahçe’nin ise 5 milyon TL altında bir yayın geliri elde etmişti.

Takımın bu yıl UEFA gelirlerinden yoksun olacağı ve performansa bağlılık gösteren maç günü gelirlerinde de artış olmaması halinde sarı kırmızılı takımı zor günler bekliyor.

8 milyon Euro bonservis bedeliyle alınan Belhanda’ya yıllık 3.9 milyon Euro ödenecek

Erişilebilirlik Araçları