Saçlarına değil işlerine baksınlar!

“Şunu biliyorum, bu hakemlerin hepsi dürüst, namuslu çocuklar. Eskinin hakemleri gibi değiller ama yetenekleri sınırlı. Yakışıklısın diye iyi hakem olmazsın. Bizim hakemlere bak hepsi artist gibi. Saçlarına başlarına gösterdikleri özeni yönettikleri maça göstermiyorlar.”

– Bu hakemler gerçekten facia. Geçen yıllarda bir sezonda 3-4 hata yapılır, tüm yıl onlar konuşulurdu. Şimdi her hafta 4-5 büyük hata oluyor. Neşter nereye vurulmalı? Sizce MHK gitmeli mi? TFF bu duruma nasıl müdahale etmeli? Bugüne kadar tek bir söz söylememeleri normal mi?

– Türk futboluna neşter vuracaksanız, alın elinize neşteri nereye vurursanız vurun oradan bir cerahat çıkar. Hakemler bir tarafı, organizasyonlar bir tarafı, milli takım bir tarafı. Her yer tel tel dökülüyor. Şunu biliyorum, bu hakemlerin hepsi dürüst, namuslu çocuklar. Eskinin hakemleri gibi değiller ama yetenekleri sınırlı. Hakemlikte hem bilgi olacak, hem yetenek olacak, hem de kondisyon olacak. Bunlar bir araya gelince iyi hakem çıkıyor. Bakın hakem diye iyi hakem olmazsın. Yakışıklısın diye iyi hakem olmazsın. Bizim hakemlere bak hepsi artist gibi. Saçlarına başlarına gösterdikleri özeni yönettikleri maça göstermiyorlar. Hepsi babadan hakem. Ulan hakemlik dediğin şey sperm yoluyla gelecek kuşaklara nakledilen bir şey değil ki! Öyle olsa en iyi kadın hakemle en iyi erkek hakem çiftleştirilip hakem üretimi yapılırdı şimdiye kadar.

VİDEO HAKEMLİK OLMALI

– Video hakemlik için neler söyleyeceksiniz?

– Ben doğru buluyorum. Amerikan futbolunda var, basketbolda var, voleybolda var, teniste var. Tenis bir gelenek sporu değil mi? Onlar çağa uyduysa, futbol niye uymasın? Bence olmalı. Takımlara her devre için 3-4 itiraz hakkı tanınmalı. Haklı itirazlarda hak baki olmalı. Haksız itirazlarda hak azalmalı. Teniste olduğu gibi. Tabii bazı sıkıntılar olacaktır ama futbolcular da alışır buna zamanla.

‘YARDIMCI’ TAKVİYE ŞART

– En çok eleştirilen takımlardan birisi G.Saray oldu. Ama potada önemli bir yerde bulunuyor…

– G.Saray eleştiriliyor ve daha da eleştirilecektir. G.Saray başarılı değil, rakipleri başarısız. Bu nedenle hala zirveye yakın. G.Saray’ın asıl eleştirilen tarafı kötü futbolu. Kötü yönetimi. Yönetim zafiyetleri. Hocasının eksikleri. Ben G.Saray’ın oyuncu olarak bir takviyeye ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum ama Riekerink’in yanına iyi bir yardımcı lazım. Ama hakiki biri. Pişekar değil. Riekerink’i uyaracak, yönlendirecek kalitede bir yardımcı.

SELÇUK PRANGA GÖREVİ GÖRÜYOR

– Son maçta Selçuk çıktıktan sonra fark geldi. ‘Oyunu yavaşlatıyor, çıkınca G.Saray hızlandı’ deniyor…

– Bunu galiba ilk ben söyledim. Hamit, bütün eksiklerine rağmen, G.Saray’ın geriye değil, ileriye doğru oynamasını sağladı. Selçuk, Türkiye’nin en iyi ileriye doğru oynayan adamıyken, bir süredir takıma pranga oldu. Ya Sneijder’la uyum sorunları var ya da yanlış oynatılıyor. Selçuk’u hatırlayın, tek pasla hücumu organize eden muazzam bir yetenekken, şimdi al geri-ver geri, al yana-ver yana bir adam oldu. G.Saray hızlı oynarsa Türkiye’de yenemeyeceği takım yok.

İKİ BAŞKANIN ATIŞMASI UTANÇ VERİCİ

– Dursun Özbek ile Ünal Aysal birbirleriyle söz dalaşına girdi. Ne söyleyeceksiniz bu tartışmalar için?

– Utanç verici. İki başkanın böyle konuşması olacak şey değil. Ama sorun şu ki, her ikisi de G.Saray ananesinden uzak, sonradan olma, tepeden inme fırsatçı başkanlar. G.Saray’ı bilmedikleri için böyle yapıyorlar. Dursun Özbek, Ünal Aysal’ın “Aday olabilirim” açıklamasına ve adaylık için çalışma yapmasına bozulmuş. Oysa gayet normal. Tabii Özbek’in haklı olduğu nokta şu; Aysal, G.Saray’ı yarı yolda bırakıp kaçmış birisi. G.Saray kongresi, Aysal’ın istediği arazi satış iznini Aysal’a vermemişti. Ama Özbek’e verdi. Aysal da bu izin hazır alınmışken geleyim diye düşünüyor olmalı. Tabii Özbek’in açıklaması da yanlış. “Paranın kokusunu aldı” demek hoş değil. Aysal’ın bu parayı cebe atacak hali yok. Kullanılan üslup yanlış. Aysal ise fırsatçılık yapmaya çalışıyor.

TRABZON, YANAL’DAN BİR AN ÖNCE KURTULMALI

“Ersun Yanal, G.Saray ve Beşiktaş maçları hariç, konsantre olma özürlü bir hoca. F.Bahçe’nin güçlü ve zayıf yönlerini hiç görmemiş. Trabzon’un bence bir an önce bu hocadan kurtulması lazım.”

– Trabzonspor-Fenerbahçe haftanın maçıydı… Neden ‘psikolojik savaşı’ hep F.Bahçe kazanıyor?

– Haftanın maçı, Trabzon açısından haftanın rezaletine dönüştü. Maçtan önce TV’de “Favori F.Bahçe, çünkü Trabzon ligin en kötü oynayan takımı ama başındaki hoca sadece büyük maçlara odaklanan bir tip. Bu yüzden bu maça özel Trabzon farklı bir durum ortaya çıkarabilir. Normal sonuç, F.Bahçe’nin kazanması” dedim. Ersun Yanal için Anadolu takımlarının başındayken sadece G.Saray’la, Beşiktaş’la oynayacakları maçlar önem taşıyor. Konsantre olma özürlü bir teknik direktör. F.Bahçe’nin güçlü ve zayıf yönlerini hiç görmemiş. Trabzonsporlular, F.Bahçe maçlarına “Overkonsantre” oluyorlar ve bu aleyhlerine oluyor. Bence bir an önce bu hocadan kurtulmaları lazım. Bu sezon onlar için bitti. Yeni hoca, yeni heyecanla belki önümüzdeki yıl için bir şeyler yapabilirler.

GUARDİOLA’DAN BİLE HAVALI!

– Trabzonspor kabustan nasıl kurtulur?

– Önce Yanal’dan kurtulmalı. Yanal’ın tek sezon F.Bahçe başarısı dışında bir icraatı yok ama zannedersin çalıştırdığı her takımı dünya şampiyonu yapmış. Guardiola onun kadar havalı durmuyor. Oraya tecrübeli, doğru düzgün bir yerli hoca lazım. Bu sezon için soruyorsanız, doktor ne yerse yesin demiş Trabzon’a. Artık iflah olmaz. Bilimselmiş, şuymuş buymuş. Kardeşim futbol, bilgisayar oyunu değil.

BEŞİKTAŞ’TA İÇERİDEKİ SORUNLAR BAŞ GÖSTERİYOR

– Beşiktaş’ı son maçta nasıl buldunuz? Babel transferini nasıl değerlendiriyorsunuz?

– Beşiktaş’ı iyi bulmadım. Kasımpaşa maçında da kötülerdi. Belli ki, içeride sorunlar da baş göstermeye başlamış. Babel transferi için keşke Beşiktaşlı Rıza Çalımbay’la bir konuşsalardı. Ben Babel’in adaşı Donk gibi olmasından korkarım. Çünkü ikisi de benzer karakter. Disiplinsiz, canı istediği zaman oynayan, tutarsız oyuncular. Keşke 6 aylık kontrat yapsalar ve performansa göre uzatsalardı. Böylece bu sezon daha verimli olabilirdi. Çok yetenekli ama futbol karakteri, yeteneği ile aynı düzeyde olmayan oyuncular bunlar.

TRANSFER ŞANS İŞİ

– Advocaat tek transferle turnayı gözünden vurdu. Bizim hocalar 10-15 transferde zor tutturuyor…

Lens’i ilk geldiği günden beri beğendiğimi söylüyorum. Türk hocaların transferde başarısız olduğuna katılmıyorum. Transfer biraz şans işi. Advocaat 10 oyuncu alsaydı, belki 7’si eleştirilirdi.

FENER SONUÇ ODAKLI

– Maçı nasıl buldunuz?

Trabzon 10 kişi kalınca zaten maç bitti. Futbol kalitesi yerlerde sürünen maçtı. Trabzon gördüğüm en kötü Trabzonspor. F.Bahçe de zaten göz okşayan bir futbol oynamıyor genelde. Sonuç almaya odaklanıyor ki, bunda da haklılar.

KALİTE YERDE ÇEKİŞME ZİRVEDE

– İlk yarıda nasıl fotoğraf çıktı? Başakşehir işi götürebilir mi?

– Beşiktaş’taki bu düşüş sürerse, G.Saray çekirge gibi zıplamaya devam edemezse, Başakşehir ile F.Bahçe arasında geçmeye başlayabilir lig. Bu sezon kötü futbol oynanan ama çekişmeli bir zirve mücadelesine sahne olan bir lig izliyorum. Kalite yerlerde, çekişme zirvede.

KARMANIN BANKOLARI

– İlk yarının karmasını nasıl kurarsınız?

– Zor iş. İstikrarlı futbolcu yok. Bankoları söyleyeyim.

Kalede; Muslera.

#habericireklam#300×250#0#left#

Savunmada; Kjaer. Adriano.

Ortada; Lens, Yasin, Bruma.

İleride; Cenk Tosun.

Gerisi üç aşağı beş yukarı aynı.

BİDONDAN BOL NE VAR!

– Sizin için bu sezonun en bidonu kimlerdir? Hayal kırıklığınız ne oldu?

– O kadar çok bidon var ki, bu yılki ligden su bayii açabilirsiniz. Doldur doldur sat.

Erişilebilirlik Araçları