Zaten Beşiktaş’a kaybettiremezdi

“Beşiktaş maçının hakemi zaten o maçı Beşiktaş’a kaybettiremezdi. Bir gün önce devlet çıkmış kürsüye, Beşiktaş’a başarılar dilemiş. Yeni stat var, ortada duygusal ve şenlikli bir hava var. Öyle olunca olmayan penaltıdan gol, olmayan kornerden gol normal.”

Beşiktaş-Bursa maçı çok keyifliydi. Ancak yakışmayan tek şey maçın hakemiydi. Beşiktaş’ın iki golünde net hata yaptı. Maçı iyi yönetemedi. Oyunun gerginleşmesinin nedeni oldu. Bu tip maçlara bu tip vasat hakemlerin verilmesine ne diyorsunuz?

– Vasat hakem dediğiniz bu sezon en çok maç yöneten ve kalburüstü sayılan hakemlerden biri. En iyi hakemimiz denilen Cüneyt Çakır’ın, T.Konya-F.Bahçe maçında yaptığı hatalar daha mı az! Beşiktaş maçının hakemi zaten o maçı Beşiktaş’a kaybettiremezdi. Bir gün önce devlet çıkmış kürsüye, Beşiktaş’a başarılar dilemiş. Yeni stat var, ortada duygusal ve şenlikli bir hava var. Öyle olunca, olmayan penaltıdan gol, olmayan kornerden gol normal.

 

BURSASPOR’UN YERİNDE OLSAM FİKRET ORMAN’A DAVA AÇARIM

Fikret Orman maçtan sonra çok vahim açıklamalar yaptı. Neredeyse Bursaspor’un direnmesinin arkasında başka şeyler aradı. Hamza Hoca için “Enteresan bir şekilde maça asıldı” ifadesini kullandı. Siz bu talihsiz demeç için ne diyeceksiniz?

– O zaman Konya da enteresan şekilde maça asıldı. Laf mı bu. Fikret Orman, Türk sporu için sorun olacak gibi. Kendisi stat sarhoşluğu içinde. Hamza Hamzaoğlu’nun ve Bursaspor’un yerinde olsam Fikret Orman’a dava açarım. Sürekli etrafa saldıran bir adam görüntüsü çiziyor. Ama yine de hakkını vermem lazım. Darbe teşebbüsü ile yargılanmış Beşiktaş taraftarlarını Cumhurbaşkanı’na ve Başbakan’a alkışlattı. Herkes Cumhurbaşkanı’na teşekkür etmesini eleştiriyor; ben ise Çarşı’yı devlet erkânına alkışlatmasını daha kayda değer buluyorum. Ayrıca Cumhurbaşkanı’na teşekkür etmesinde haklılık payı var. Dönemin Kültür Bakanı, İnönü Stadı’nın yıkılıp sarayların ortasına ve boğazın öngörünümüne büyük bir stat yapılmasına karşı çıktı. Fikret Orman, Erdoğan Başbakan iken Kore gezisine katıldı, yol boyu Erdoğan’ı ikna etmeye çalıştı ve başardı. Erdoğan ‘Olur’ demese o stat oraya zor yapılırdı.

Ancak ben başka bir şey söylemek istiyorum izninizle. Allah aşkına Milano’da iki dünya devi takım var. İnter ve Milan. Her ikisi de aynı statta oynuyor. San Siro’da. İstanbul ise stat çöplüğü oldu. Galatasaray’ın Seyrantepe’de, Fenerbahçe’nin Kadıköy’de, Beşiktaş’ın Dolmabahçe’de, Başakşehir’in Başakşehir’de, Kasımpaşa’nın Kasımpaşa’da statları var. Bir de koca Olimpiyat Stadı var ki bomboş atıl duruyor. Biz bu kadar zengin miyiz yahu! İstanbul’da arazi değerlerini de katarsan birkaç milyar Dolar’lık stat var. Bu ne ya!

 

FİKRET ORMAN HADDİNİ AŞIYOR

Beşiktaş’ın stadı en sonunda açıldı. Sayın Fikret Orman, Antalya’da Galatasaray’a beleşçi demişti. Ama hafta sonu açılış töreninde Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, devletin ne kadar para verdiğini açıkladı? Sizce Orman neden böyle demeçler verdi? Bu konunun ortaya çıkacağı belli değil miydi? Ayrıca stadı beğendiniz mi?

– Fikret Orman haddini aşıyor. Dolamışlar dillerine Galatasaray’ın stadını. Trabzon’a stadı devlet yapar sorun yok. Konya’ya yapar sorun yok, Bursa’ya yapar sorun yok, Antalya’ya yapar sorun yok. Galatasaray’a bir stat yapılır, dile dolanır. Her şeyi bırak Galatasaray, Türkiye’yi Avrupa’da en fazla ve en üst düzey temsil eden takım, en iyi stadı hak ettiğini bir kenara bırak, devlet hangi kulübe kıyak yapmamış. Ben baştan beri söylüyorum Beşiktaş’a da devletten büyük kıyak yapıldığını ama Fikret Orman yavuz hırsız misali bağırıp duruyor. Devlet en değerli araziyi Beşiktaş’a verdi. Yetmedi, arkasındaki İETT’ye ait park alanını verdi. Bu araziler milyar Dolar’lık araziler. O da yetmedi 50 milyon da para verdiğini Cumhurbaşkanı açıkladı.

 

MECİDİYEKÖY’ÜN YARI FİYATINA G.SARAY’A STAT YAPILDI

Keza Fenerbahçe’nin stat arazisi kimin? Onun yeri az mı değerli? Galatasaray ise benim tüm muhalefetime rağmen Mecidiyeköy’deki araziyi verdi ve gitti dağ başında bir stat aldı. Devlet, Galatasaray’ın verdiği arazinin değerinin yarısına Galatasaray’a stat yaptı. Galatasaray üzerinden kar etti. Fikret Orman’a kırk kere söyledim “Ver o araziyi bana, sana istediğin yerde 100 bin kişilik stat yapayım” diye. Bir şey daha söyleyeyim bu arada. F.Bahçe, stadın hemen arkasındaki Kenan Evren Lisesi’ni istedi. Şartları da yerine getirdi ama verilmiyor. Beşiktaş’a İETT arazisi bedelsiz verildiğine göre Kenan Evren Lisesi de Fenerbahçe’ye en azından bedeli mukabilinde verilebilir. Gerçi orada kamulaştırma nedeniyle eski hak sahiplerinin itiraz hakkı da var ama o ayrı bir konu.

 

STAT ÇAĞ ATLATMAZ

Beşiktaş’ın iyi yönetilmediği takdirde bu stat ile çağ atlayamayacağı konuşuluyor. Sizin düşünceniz nedir?

– Aynen öyle. Stat bir şeydir ama her şey değildir. Stat çağ atlatmaz, başarı getirmez. Yönetim kafası çağ atlatır, başarı getirir. Ama ben Beşiktaş’ın kötü yönetildiğini düşünmüyorum. Serdar Bilgili’nin başkan, Hüsnü Güreli’nin ikinci başkan olduğu yönetimden sonra en başarılı Beşiktaş yönetimi, Orman’ın yönetimi. İyi işler yapıyorlar. Gerçi kulübün mali durumu çok iyi değil ama iletişimi başarılı yapıyorlar ve futbol takımı iyi gidiyor. Birkaç yıl daha iyi gidecek gibi de duruyor.

 

CANAYDIN’I DEFALARCA UYARDIM AMA…

G.Saraylı taraftarlar sosyal medyada son iki gündür ‘Beşiktaş ve F.Bahçe kendi yerlerinde statlarını yaptı. Kimse gıkını çıkarmadı. Biz niye Mecidiyeköy’den geldik. Nasıl böyle bir hatayı yaptık. Yer olarak değerliydi’ diyorlar. Yorumlar böyle. Sizin görüşünüz nedir?

– Arşivlere bakarsanız benim görüşümün ne olduğu 10 yıl önce yazılmıştı zaten. Ben defalarca Ali Sami Yen’den çıkılmaması gerektiği yazdım. Başkan Canaydın’a defalarca yalvardım. “Yapma ağabey Mecidiyeköy bizim geleceğimiz. Sen yarını düşünüyorsun. 20 sene sonra Mecidiyeköy arazisinin değerini biliyor musun? Yapma yapma yapma” diye kırk kere söyledim. Dinlemedi. O gün kimse bana hak vermiyordu. Bugün veriyorlarsa ne mutlu bana. Özhan Canaydın’ın büyük hatalarından biridir. Söylememiş olsam içim yanmaz. O gün bana kızanlar şimdi bana hak veriyor.

 

ASIL SUÇLU AZiZ YILDIRIM

“Pereira ikinci dereceden suçlu. Asıl suçlu Aziz Yıldırım’dır. Önce İsmail Kartal, sonra Pereira. Böyle bir kadro kur, sonra başına böyle bir adamı getir. Yıldırım bunu hep yapıyor. Kendi ön planda kalmak için böyle tipleri buluyor. Terraneo’ya bile tahammül edemedi.”

Fenerbahçe, Konya’da dağıldı. Şu anda tek suçlu olarak Pereira gözüküyor. Ya da gösteriliyor. Ama bunun yanında Pereira’nın suçu kadar yönetimin ve başkan Aziz Yıldırım’ın da net suçu olduğu görüşleri var. İki yıldır ancak şampiyon olmak istemezsen bu hataları yaparsın. Böyle bir şey olamayacağına göre bu hoca seçimlerini nasıl yorumlayacaksınız?

– Pereira ikinci dereceden suçlu. Asıl suçlu Aziz Yıldırım’dır. Önce İsmail Kartal, sonra Pereira. Böyle bir kadro kur, sonra başına böyle bir adamı getir. Yıldırım bunu hep yapıyor. Kendi ön planda kalmak için böyle tipleri buluyor. Terraneo’ya bile tahammül edemedi. Aziz Yıldırım, Fenerbahçe’de başkan kaldıkça Fenerbahçe taraftarı sezon başında çok sevinip, sezon sonunda rakiplerinin şampiyonluğunu izlemeye devam eder. Fenerbahçe geçen sene Galatasaray’ı şampiyon yaptı, bu sene de Beşiktaş’ı yapmak için uğraşıyor. Normal şartlarda Fenerbahçe, Avrupa’da final oynar, Türkiye’de ise 10 puan farkla şampiyonluğunu ilan etmiş olurdu.

Ve bir kez daha futbolun hastalıklı “Aykut Kocaman, Fenerbahçe’ye yatar” görüşleri çöktü. Bu maç için ne diyeceksiniz? Ayrıca Aykut Hoca bu maçı kaybedebilirdi de. O zaman Fenerbahçe’ye yatmış mı olacaktı?

– Yatmayacağını geçen hafta söyledim. Bir de gazeteciler Aykut Hoca’ya bunu sordular. Ben o muhabirin müdürü olsam gazeteye bir daha sokmam. Böyle aptal soru mu olur? Ne diyecek Aykut “Vallahi ben kaybetmek istedim ama kazandık” mı?

 

GALATASARAY FARK YERSE ŞAŞIRMAM

Bugün Galatasaray- Fenerbahçe derbisi var. Galatasaray, sanki sezonu kapatmak için sadece bu maçı bekliyor. Fenerbahçe’nin moral motivasyonu yerlerde. Yorumunuz?

– Normal şartlarda Fenerbahçe rahat kazanır. Ama Galatasaray’ın üzerinde de sarı-kırmızı forma var. Yani ne yapacakları belli olmaz. Her iki takımın da kendi handikapları var. Fenerbahçe’nin handikabı Pereira, Galatasaray’ın handikabı ise Dursun Özbek. Şunu söyleyeyim; Galatasaray fark yerse şaşırmam. Hoca bile olmayan hocası, yönetim bile olmayan yönetimi ile Galatasaray sürünüyor. Geçen hafta gazetelere yansıyan fotoğraf Galatasaray’ın halini anlatıyordu. Tribünde üç kaptanı var Galatasaray’ın. Üçü de birbirinden 10 metre uzakta oturuyor ve selamlaşmıyorlar bile. Böyle bir takım olur mu? Buna takım mı denir!

 

KEŞKE TRABZON ŞAMPİYON OLSAYDI…

G.Saraylı eski yöneticisiniz. Siz kimin şampiyon olmasını istiyorsunuz? Fenerbahçe’nin mi Beşiktaş’ın mı?

– Galatasaray’ın. Biz şampiyon olmuyorsak kim olursa olsun. Keşke Trabzon olsaydı derim bu sorunuza yanıt olarak. Ama meseleye duygusal değil de işletmeci mantığı ile bakarsak çok farklı şeyler söyleyebilirim. Türk futbolunun en büyük iki takımı Galatasaray ile Fenerbahçe. İster kızsınlar ister hak versinler, Beşiktaş şu anda bir adım gerisinde bu iki kulübün. Bu açıdan bakınca Fenerbahçe’nin şampiyon olmasını isterim. Çünkü Beşiktaş’ın bir adım geride kalması Galatasaray için de Fenerbahçe için de daha iyi. Eğer Beşiktaş şampiyon olursa, genç bir takıma sahip olması ve stadını da bitirmiş olması nedeniyle ileriye dönük olarak her iki kulüp için de bir tehlike olur. Hele hele ciddi sorunlarla uğraşan Galatasaray için. Ama duygusal olarak bakınca Beşiktaş’ın şampiyon olmasını isterim çünkü 4 yıldızlı tek takım olma özelliğimizi en azından bir, belki birkaç sezon daha sürdürme şansımız olur. Ama işin gerçeği hiç ama hiç ilgilenmiyorum kimin şampiyon olacağı ile. Keyifle maç izliyorum. Tabii Galatasaray maçlarını değil.

Erişilebilirlik Araçları