DENiZLi ADAM GiBi ADAMDIR

“Mustafa Denizli, Türkiye’de teknik direktörlükte bir kalite çıtasıdır. Ve adam gibi adamdır. Kimse bilmez belki ama Terim görevden alındığı gün dönemin yönetimi Denizli’yi istedi. ‘Fatih benim bu meslekte en yakın dostlarımdan biridir. Kabul edemem’ dediğini ben biliyorum.”

– Bu hafta size malzeme çok. Önce Galatasaray. Mustafa Denizli tercihi için ne diyeceksiniz?

Mustafa Denizli benim futbol camiası içindeki en yakın dostum diyebilirim. Galatasaray’a geldiği günden bu yana. Onunla ilgili söyleyeceklerim çok objektif olmayabilir. Mustafa Denizli, Türkiye’de teknik direktörlükte bir kalite çıtasıdır. Ve adam gibi adamdır. Kimse bilmez belki ama Terim görevden alındığı gün dönemin yönetimi Denizli’yi istedi. “Fatih benim bu meslekte en yakın dostlarımdan biridir. Kabul edemem” dediğini ben biliyorum. Tabii ki doğru seçim. Eğer bu sezonu kaybetmek istemiyorsanız ve yarışa devam etmek istiyorsanız Denizli en doğru seçimdir hatta tek doğru seçimdir.

‘BENİ BEN YAPAN GALATASARAY’DIR’

Birkaç hafta önce Faruk Süren, Mustafa Denizli ve ben Paper Moon’da bizim mutad cuma yemeklerinden birinde beraberdik. Mustafa Hoca orada şöyle bir laf etti. Gözleri dolarak. “Futbolcu büyük Mustafa’yı, Mustafa Denizli yapan Galatasaray’dır. Bendeki Galatasaray sevgisini kimse silemez. Bugün sahip olduğum tüm kariyeri ben aslında Galatasaray’a borçluyum. Futbolu bıraktığım gün beni Derwall’in yanına 2. adam olarak koymasalar, bana genç yaşta güvenip o takımı emanet etmeseler ben, ben olamazdım. Ben o sayede Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda yarı final oynadım. Farklı takımlarda Türkiye Şampiyonluğu yaşadım. Bana bu yolu açan Galatasaray’dır ve her zaman Galatasaray’a borçluyum.” Mustafa Denizli bu sözleri söylediği sırada ne Galatasaray’a gelme ihtimali vardı ne de böyle bir beklentisi. Mustafa Denizli’nin Galatasaray’a bakışı budur.

‘TARAFTAR HAMZA HOCA’YI ASLA BAĞRINA BASMADI’

– Seyirci Antalya maçında Hamza Hoca’nın ardından hiç destek olmadı. Hamza Hoca’nın gidişine taraftar çok negatif bakmadı galiba. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Taraftar zaten Hamza Hoca’yı asla bağrına basmadı. Hataları görülüyordu. Taraftar da benim gibi Hamza’nın bu yıl takımın başında kalmasından yana değildi. Ayrıca da takımı negatif etkilemek istemediler.

‘EKİBİN EN ZAYIF ELEMANIYDI’

– Hamza Hoca’nın hataları yok muydu?

Olmaz mı? Çok hatası var. Geldiği gün 80 yaşındaki bilmem ne ağabeyini alt yapının başına getirmek istedi mesela. Daha neler? Ne burası Langaspor mu, Galatasaray mı? O gün Ali Dürüst bunu engelledi, biliyorum. Yine de teknik kadroya aldı. Transfer hataları, takım kurma hataları, oyuna müdahale hataları… Gırla hata var. Son Rize maçında Sneijder’ın “Hoca niye bir şey yapmıyor!” diye kulübeye isyan ettiğini biliyorum. Takıma hakim de olamadı. Yarsuvat-Ali-Abdurrahim- Hamza bir ekip olarak başarılı oldular. Sonra bu ekipten bir Hamza kaldı ve aynı başarıyı elde edeceğini düşündü. Olmaz. Bazı işler bireyseldir, bazı işler ekip işidir. Üstelik de Hamza o ekibin en zayıf elemanıydı.

BU ŞEKİLDE GÖNDERMEK G.SARAY ETİĞİNE UYMAZ

– Hamza Hoca konusunda yapılan hatalar nelerdir?

“Hatalar nelerdir?” diye sorarsanız vereceğim yanıtları bu sayfaya sığdıramazsınız. Baştan sona hatalı bir durum var. Hata en başından başlıyor. Hatırlarsanız geçen sezon sonundan beri Hamza Hamzaoğlu ile anlaşmanın uzatılmaması gerektiğini söyledim. Siz de burada aktardınız. İlk hata Hamza Hamzaoğlu ile sözleşmeyi uzatmaktı. Uzatmak nasıl hataysa, bu yıl da ortada somut ve gerçekçi bir gerekçe yokken bozmak hata. Başkan, “Ben burada olduğum müddetçe Hamza hocamızdır” diyor. Üzerinden iki ay geçmeden Hamza postalanıyor. Ne oldu Başkan’ın sözü? Böyle bir durumda suistimal dışında bir nedenle sezona benim beklediğimden daha iyi başlamış bir hocayı yollayamazsınız. Galatasaray etiğine uymaz bunlar.

‘GENÇ YÖNETİCİLER HER ŞEYİ BİLDİKLERİNİ SANIYORLAR’

– Son yıllarda G.Saray yönetimlerine genç yöneticiler negatif damga vuruyor. Mesela; Aysal, Sedat Doğan konusunda ne kadar yanıldığını geç anladı. Şimdi yönetimde yine genç isimler etkin. Sizin yorumunuz nedir?

Mesele genç olmak, yaşlı olmak değil. Mesele Galatasaray’ı bilmek, Galatasaray’a uymak. Alp Yalman da, Faruk Süren de, Özhan Canaydın da bu kulüpte genç yaşta yöneticilik yaptılar. Ancak gençler Galatasaray’da ego tatmini yapmadılar. Türkiye dahilinde Galatasaray’ı öğrendiler, tecrübe edindiler sonra da başkan oldular, 2. başkan oldular. Bu yeni genç dedikleriniz Galatasaray’a hiçbir seviyede hizmet etmeden, kulüp içinde pişmeden, kulübü öğrenmeden, bilmeden yönetimlere girdiler. Girdikleri anda da her şeyi bildiklerini zannetmeye başladılar. Her şeye karıştılar. Cemiyet kafasıyla, bazı liselilerde olan ilkel bir anlayışla oralarda kafalarına göre iş yapmaya, yaptırmaya kalkıştılar. Sorun lisede veya liseli olmakta değil, sorun bu kafada. Bir de acemi başkan adaylarını iyiden iyiye etki altına alırlar. Bunlar Süren’e, Yalman’a falan sinek vızıltısı gibi gelir ama tecrübesiz başkanlar bunları adam zannedip değer verir.

‘ISLIKLAYANLAR CAHİL VE KİMLİKSİZ BİR GÜRUH’

– Yunanistan maçındaki ıslıklama olayı Dünya’da olay oldu. Türkiye’nin imajı için de iyi olmadı. Yorumunuz nedir?

Evet, iyi olmadı. Fransa’da Türk taraftarları istemiyoruz diye pankart bile açıldı. Tabii Fransızlar’ın bilmediği şu; bu ıslıkların ve saygısızlığın Paris’le alakası yok. Öküzlükle alakası var. O tribünde ıslıklayıp yuhalayıp tekbir getirdiğini zanneden güruhun büyük ihtimalle Paris’te bir katliam gerçekleştiğinden bile haberi yoktur. Bunlar babaları için saygı duruşu yapılsa onda bile terbiyesizlik yaparlar. Çünkü bunlar taraftar topluluğu değil, bilinçli ve insanlıktan nasibini almış insanlar değil. Bunlar yaratık. Cahil, dünyadan habersiz, kimliksiz, saygısız, kişiliksiz bir güruh. Çoğumuzun evinde beslediği hayvanlar bile bunlardan daha kültürlü.

‘AZİZ YILDIRIM BAŞKANLIĞI BIRAKAMAZ’

– Fenerbahçe’ye UEFA’dan gelir dondurma geldi. Siz geçtiğimiz haftalarda Fenerbahçe’nin borçları konusunda yazdınız. Şimdi gelen duyumlar nedir?

Geçen hafta burada size “En borçlu takım Fenerbahçe” dedim, aynı hafta içinde Fenerbahçe’ye UEFA’dan ceza geldi. Niye? Çünkü ben doğruları söylüyorum. Fenerbahçe çok borçlu ama bu borcu çevirme kapasitesi var. Ama nereye kadar? Her yıl 1 milyon taraftar kampanyası yapıp kulübe para sokamazsınız. Her yıl sözleşmesi bitmek üzere olan Sow’u 17 milyon Euro’ya satamazsınız. Ben size bir şey söyleyeyim; Aziz Yıldırım, Fenerbahçe Başkanlığı’nı bırakmaz, bırakamaz. Kongrede yüzde 90 ihtimalle aday olacaktır. “Dedi” dersiniz.

– Fenerbahçe rahat kazandı. Takımın bu sezonun en iyi topunu oynadığı fikri var. Bir de kadro zenginliği giderek etkili olmaya başladı. Sizin yorumunuz nedir?

Vallahi maçı izlemedim ama iyi oynamış diyorlar. Mehmet Topal’ın mevkii değişikliği iyi olmuş diye okudum bazı yorumculardan. Fenerbahçe, Türkiye’nin kadrosu en iyi ve en zengin takımı. Kulübesinden ayrı takım yaparsın, şampiyonluğa oynar. Tabii kazanması lazım.

‘BEŞİKTAŞ HIZLI OYNADIĞI İÇİN HAKEM HATALARI OLABİLİR’

– Beşiktaş maçına yine hakem damga vurdu. Yine herkesin hemfikir olduğu hatalı penaltı kararı vardı? Tamam, Beşiktaş iyi oynuyor kabul ama hakem hataları da biraz fazla olmaya başladı. Siz ne düşünüyorsunuz?

Hakemlerin damga vurmadığı bir maç mı var? Beşiktaş maçının hakeminin berbat bir hakem olduğunu iki hafta önce söyledim. Tamam o hakem değil ama bana “Kim hakem?” diye soracaksanız ona da yanıtım yok. Dünyanın hiçbir liginde hakemler bu kadar etki etmiyor sonuca. Her hafta olmayan bir penaltı veriliyor, olan penaltılar verilmiyor. Beşiktaş maçlarında daha çok hata oluyor, doğru olabilir. Belki de Beşiktaş daha hızlı oynadığı içindir ama Quaresma’nın yaptıklarının oyun hızıyla alakası yok. Hakemler hakem değil.

‘ŞENOL HOCA GALİBA MOURİNHO OLMAYA HEVESLENDİ’

– Şenol Güneş maç sırasında çok gergindi. Küfürleri kameralara yansıdı. Bence hoca için hoş olmadı. Ona yakışmadı. Daha önce de Bursalı bir futbolcuyu açığa çıkarıp “Kaptanınız beni aradı” dedi ve büyük tepki aldı. Ne oluyor Şenol Hoca’ya?

Şenol Hoca galiba Mourinho gibi olmaya heveslendi. Karadeniz damarı kabardı galiba.

‘BURASI TÜRKİYE HACIOSMANOĞLU YİNE SEÇİLİR!’

– Trabzonspor’da İbrahim Hacıosmanoğlu başkanlığa yine aday. Bu çok şaşırtıcı bir durum. Sizce normal mi?

Siz hangi ülkede yaşıyorsunuz? Burası Türkiye, bundan daha beter şeyler olmuyor mu? Yapanın, yaptığının yanına kar kaldığı bir başka ülke var mı? Ayrıca Hacıosmanoğlu bir şey yapmamış ki! MHK Başkanı açıkladı “Bir şey olmadı” diye. Hacıosmanoğlu aday olur ve seçilir de hiç merak etmeyin. Burası Türkiye, başka Türkiye yok.

Erişilebilirlik Araçları