Müthiş bir cüret

* BU RÖPORTAJ HACIOSMANOĞLU’NUN CEZASI BELLİ OLMADAN YAPILMIŞTIR.

“Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’nun F.Bahçe maçı öncesi hakem Bülent Yıldırım’ı araması müthiş bir cüret. Türkiye artık böyle bir ülke! Kural yok, yasa yok.”

-Trabzonspor Başkanı Hacıosmanoğlu’nun F.Bahçe maçı öncesi Bülent Yıldırım’ı aramasını nasıl yorumluyorsunuz?

İşin b.ku çıktı derler ya. Öyle yorumluyorum. Bence müthiş bir cüret. Türkiye artık böyle bir ülke. Kural yok, yasa yok. Olacak bir şey değil! İyi tarafı Trabzonspor Başkanı’nın kendisinin çıkıp “hakemi aradım” demesi. Dedi de öğrendik. Demese belki haberimiz bile olmayacaktı.

-Sizce MHK, maç öncesi hakemi değiştirmeli miydi?

İlk düşüncem hakemin değişmesi yönündeydi. Geçmişte MHK Başkanlığı yapmış bir kaç dostumu aradım. Onların yorumu farklı oldu. “Hakem değişirse yol olur. Hakemi beğenmeyen hakemi arar, hakem değişir” dediler. Mantıklı mı? En azından mantıksız değil. Ben yine de hakemin değişmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum ama çok da bir şey farketmezdi. Hakem değişse, yeni atanacak hakem de farklı bir baskı altına girmiş olacaktı. Asıl olan şu. Hakem değişse de değişmese de Futbol Federasyonu hakemi arayan başkana çok ağır bir ceza vermeli. Verilmeli ki, caydırıcı olsun. Bülent Yıldırım bu olaydan etkilenmiş gibi bir görüntü vermedi bence. Siz bakmayın tarafların bağırmasına. Gayet iyi bir maç yönetti. Trabzonspor Başkanı’nın anlamadığı şu bence. Yıldırım bu aramadan etkilenseydi Fenerbahçe lehine etkilenirdi, Trabzonspor lehine değil.

 

TÜRKİYE’DE KİM BİRLİK OLABİLMİŞ?

-Hakemlerin bu gibi olaylarda birlik olması gerekmez miydi?

Türkiye’de menfaat grupları dışında kim birlik olabilmiş ki! Menfaat grupları bile menfaatler çakışınca darmadağın oluyor. Hakemlerimiz de bizim gibi. ‘Bir hakem yıpransın ki, benim önüm açılsın’ diye bakıyorlardır konuya. Çünkü her meslek grubu meseleye böyle bakıyor.

 

‘ŞAMPİYON YOK’ DENSE, DAVA KAPANIRDI

-Trabzonspor Başkanı Hacıosmanoğlu, “Kupamızı versinler bu olaylar, gerginlik bitsin” diyor. Siz ne diyorsunuz?

Yıllar önce kapanmış olabilecek bir mesele 3 yıldır uzayıp duruyor. Ben fikrimi yıllar önce yazdım, söyledim. Fenerbahçe’ye puan silme cezası verilse, “O sezon ligde kimse şampiyon olmamıştır” dense konu çoktan kapanmış olurdu. Çünkü Şike Davası’na bakarsanız, neredeyse Süper Lig kulüplerinin yarısına yakınının adı geçiyordu. En doğrusu o yılı şampiyonsuz kapatmaktı. Mali bir sürü komplikasyonu olabilirdi belki ama yine de yapılabilirdi. Tamam bizim federasyon olayı kapattı ve kimse suçlanmadı ama UEFA’nın bakışının öyle olmadığını yaptığı uygulamalardan ve verdiği cezalardan biliyoruz.

 

TFF’YE YÖNELİK GÜVENSİZLİK VAR

-Bu aramalar sizce TFF’ye güvensizliğin göstergesi mi?

Bence öyle. Hakemlere ve federasyona yönelik bir güvensizlik var. Federasyon ve hakemler de bunu hak etmiyor diyemem. Yusuf Namoğlu belki hakemleri biraz toparlar. Bakın yıllardır üzerinde durduğum bir şey var. Hakemleri bu kadar hedefe oturtursanız o hakemler yıpranır. Dünyanın hiçbir yerinde bizdeki gibi saatlerce hakemler konuşulmuyor. Markus Merk kendi ülkesinde çıkıp hakemlerle ilgili program yapabilir mi? Siz hakemleri bu kadar mercek altına alırsanız sıkıntı çıkar. Hakemler bunalır ve hata yapar. Federasyonlara yıllardır yalvarıyorum; televizyolarda hakem programlarına son verdirin diye. Tamam tartışmalı pozisyonlar konuşulur ama şöyle bir üzerinden geçilir. “Al geri, al ileri”, “Oynatalım Uğurcum” diye bu iş çığrından çıkarıldı. Televizyonda hakem yorumculuğu yapmak için hakemliği bırakan hakemler var.

 

YANAL KORKMUŞ

-F.Bahçe’ye geçen yıl harika bir futbol oynatan Ersun Yanal da, Saracoğlu’ndaki maç sonrası eleştirildi. Bu durum kalite farkından mı kaynaklanıyor?

Tamam, iki takım arasında fark var ama bu kadar da yok. En alt sıradaki Anadolu takımları bile Fenerbahçe karşısında bu kadar ezik, bu kadar aciz futbol oynamadı. Ersun Yanal korkmuş ve korkusunu takıma yansıtmış diye düşünüyorum. Ben son yıllarda bu kadar kötü oynayan bir takım görmedim. Tabii Trabzonspor kadrosu bir Fenerbahçe kadrosu değil. Üstelik de Yanal daha yeni sayılır. Yanal’a zaman vermek lazım. Tabii Yanal Trabzonspor’a ne kadar konsantre onu da bilemiyoruz. Özel hayatında sorunlar var diye okuyorum. Bunlar, iş hayatını kaçınılmaz olarak etkiler. En azından konsantrasyonu bozar.

 

F.BAHÇE’Yİ STRES ÖNLEDİ

-F.Bahçe-Trabzonspor maçında ev sahibinin puan kaybetmesinin nedeni neydi? İsmail Kartal’ın etkisi var mıydı?

Tek nedeni stres diye düşünüyorum. Fenerbahçe sezonun en iyi değilse bile en baskılı oyununu oynadı. Tarihi fark olabilirdi ama stresten dolayı çok aceleci davrandılar. Olur böyle şeyler futbolda. Girmedi mi girmez. Hatırlayın Galatasaray yıllar önce Fenerbahçe ile böyle bir maç oynadı. Galatasaray kalecisine top gelmedi. Sonunda Fenerbahçe 35 metreden bir frikik kazandı. O zaman Galatasaray’da oynayan Emre barajdaydı. Poposuna çarpan top gol oldu, Fenerbahçe 1-0 kazandı. Aynısı bu maçta da olabilirdi. Fenerbahçe kaybedebilirdi bile. İsmail Kartal etkisi olduğunu düşünmüyorum. Forvetler topu kaleye dürtemediyse, Emenike boş kaleye burunla vurup dışarı yolladıysa Kartal ne yapsın. Tek hatası Diego’yu oyundan çıkarmak olabilir. Belki.

 

BALIKESİR’İ YENER Mİ, O BİLE KESİN DEĞİL!

-Galatasaray; Bursa ve Eskişehir maçlarında çok kötüydü ama 4 puan topladı. Tecrübesi var ama sanki bir şeyler yanlış gidiyor gibi. Sizin düşünceniz nedir?

Geçen hafta söyledim size. Galatasaray iyi oynamıyor ama hırslı oynuyor. Futbolcular kenetleniyor ve kazanmak istiyorlar. Geçen hafta aynen bunları söyledim. Böyle nereye kadar giderse gidecek. Bu yıl derbileri kazanmak daha önemli hale geldi. Galatasaray Fenerbahçe’den deplasmanda, Beşiktaş’tan kendi sahasında puan alırsa şampiyonluk şansı olabilir. Tabii bu hafta Balıkesir’i yener mi o da kesin değil.

 

PANDEV NE GÜNE DURUYOR

-Burak’ın durumu için ne söyleyeceksiniz. G.Saray Buraksız yürüyebilir mi?

Bordeaux’da çok büyük bir şarap üreticisinin en önemli şarap yapım ustası işi bırakıp rakip firmaya gitmiş. Yönetim kurulu toplanmış kara kara düşünüyor. Şato sahibi kızmış. “Yolda trafik kazası geçirip ölseydi ne yapacaktınız! Yerine birini koyun gitsin” demiş. Çok şükür Burak bir yere gitmedi ve hayatta. Tamam bir kaç hafta olmayabilir ama her takımda bunlar olabilir. Pandev ne güne duruyor. Umut var, Pandev var.

 

BELKİ SÜREN BELKİ DÜRÜST

-Galatasaray’da seçimler yaklaşırken bir yönetim sorunu olacak gibi duruyor. Başkan adayı yok ortalıkta.

Var da yok. Belki Faruk Süren çıkar. Ya da Ali Dürüst bir sürpriz yapar. Bulunur birileri.

 

KİM KOLAY KAZANIYOR Kİ!

-Beşiktaş, Rize’de 9 kişi kalan rakibine karşı çok zor kazandı. Liverpool maçları da kapıda. Bu yoğun trafikte ligdeki liderliği sürdürebilirler mi?

Sadece Beşiktaş değil herkes zor kazanıyor. Galatasaray kolay mı kazandı! Dünyada da böyle. Kolay kazanç kalmadı. Daha zevkli değil mi böylesi.

Erişilebilirlik Araçları