Başkan olan şirazesinden çıkıyor

“Taçlanan baş akıllanır sözü anladığım kadarıyla G.Saray için geçerli değil. Bizde başkan olan şirazesinden çıkıyor. 3 hafta önce Ünal Aysal’ı şike davasına müdahil olarak yanlış yapmakla eleştirdim. Şimdi Duygun Yarsuvat çıktı, abesin de abesi bir iddia ile ortalığı karıştırdı.”

– Duygun Yarsuvat’un hafta içindeki açıklamaları için ne diyorsunuz? Böyle bir şey yaşanmış olabilir mi? Sonradan “Duyum” demesi taraftarın korkusundan mı acaba?
Taçlanan baş akıllanır sözü anladığım kadarıyla Galatasaray için geçerli değil. Bizde başkan olan şirazesinden çıkıyor. Daha 3 hafta önce burada Ünal Aysal’ı şike davasına müdahil olarak yanlış yapmakla eleştirdim. Geçen hafta Duygun Yarsuvat çıktı, abesin de abesi bir iddia ile ortalığı karıştırdı. Yahu de ki Cemaat, Aziz Yıldırım’dan para istedi. Sana ne be adam! Üstelik de sen bir hukukçusun. Belge, somut bilgi, itiraf, taraflardan birinin açık beyanı olmadan böyle bir şey söylenir mi? Söylenecekse de sana mı kaldı? Galatasaray Başkanı’nın işi mi, konusu mu bu!

Ama Duygun Ağabey’i yakından tanıyanlar bilir; bütün o profesörlüğünün, yaşının, başının arkasında bir de çocuksu tarafı vardır. Belli ki gazetecilerle sohbet ederken o çocuksu taraf ortaya çıkmış ve bunları söylemiş.

Tabii bir büyük kulübün başkanı olmak kolay değil. Bir anda medyanın gözbebeği oluyorsunuz. Her gün gazetelerde habersiniz. Buna alışıyorlar ve hep o sayfalarda olmak, konuşulmak istiyorlar. Özhan Canaydın rahmetli, buna en karşı olandı. Ali’ye (Dürüst), Özer’e (Saracoğlu), Burak’a (Elmas) “Medya maymunu olmayacaksınız” diye talimat vermişti, sonunda kendi oldu. Kamera görünce hemen konuşuyordu. Bir gün kendisine “Ağabey sonunda stadın güvenlik kameralarına bile demeç vereceksin” demek zorunda kalmıştım.

 

FIRAT, CÜNEYT’TEN İYİ

“Fırat Aydınus çok iyi bir hakem. Hatta Türkiye ligindeki maçlarda Cüneyt Çakır’dan daha iyi bile diyebilirim. Federasyon ve Erzik, Avrupa’da lobi konusunda kendisine yeterince destek veremedi.”

– Hakemler konusunda çok sık gündeme gelen bir konu var; “Aslında Fırat Aydınus, Cüneyt Çakır’dan daha iyi hakem. Onun da elinden tutulsa, Çakır gibi destek olunsa aynı pozisyonda olabilirdi” görüşü hakim. Siz ne düşünüyorsunuz?
Tamamen aynı fikirdeyim. Fırat Aydınus çok iyi bir hakem. Hatta Türkiye ligindeki maçlarda Çakır’dan daha iyi bile diyebilirim. Avrupa’da da çok başarılı olabilirdi. Üstelik yakışıklı olması da ayrı bir avantaj. Ama iyiler her zaman kazanmıyor. Başka faktörler de var. UEFA içinde de Aydınus’u destekleyecek bir lobi lazımdı. Federasyon ve Şenes Erzik bu konuda daha aktif olamadı. Aydınus iyi hakem bence de… Son Galatasaray maçında da taraftar olarak Aydınus’a çok kızdım ama maçı televizyonda izleyince yakın çekimlerde gördüm ki kararlarında büyük oranda haklı.

 

4. YILDIZ BU SEZON SAHİBİNİ BULUR

– Lig bu sene kolay kopacak gibi gözükmüyor. Beşiktaş genç kadrosuna rağmen sürpriz bir şekilde ağırlığını koydu. Diğer iki takım için bu sezon 4. yıldız başka bahara kalır mı?
Kopmasın da zaten. Kopunca tadı kalmıyor. Beşiktaş’ın sürpriz olduğu görüşüne katılmıyorum. Geçen yıl da iyi başladılar ama sonunu getiremediler. Sahası olmayan bir takım için geçen yıl aldıkları sonuç veya gösterdikleri performans kötü değildi. Hatta çok iyiydi. Bu yıl da öyle. Ancak daha önce de size söyledim, Beşiktaş’ın temel sorunu; kadrosu kısıtlı. Bu kadro ile daha ne kadar götürebilirler bilmiyorum. Ancak görünen o ki ilk 3 sırayı üç büyükler paylaşacak. Ben 4. yıldızın bu yıl sahibini bulacağını düşünüyorum. Ama Beşiktaş’ın şampiyonluğu da ayrı bir güzel olur. Önümüzdeki yıl yine 4. yıldız konuşabiliriz böylelikle. Bu tip iddialar ligi renklendiriyor diye düşünüyorum.

 

BANA PENALTI DEĞİL GİBİ GELDİ

– Erciyes-F.Bahçe maçındaki penaltıyla ilgili görüşünüz nedir?
G.Saraylı olarak ne kadar objektif olabilirim bilmiyorum. Bana penaltı değil gibi geldi. Çünkü adamı itiyorlar ve dengesi bozuluyor. O arada top eline çarpıyor diye düşünüyorum. Ama bu, bir takıma verilen ne ilk ne de son haksız penaltıdır. Olur böyle şeyler. Hakem hata yapar. Kötü niyetli olmasın yeter. Ben başka bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Bir takımın iç saha maçlarına verilen hakemler önemlidir. Sahada çok önemli bir hakem varsa, bu deplasman takımının lehinedir. Saha avantajını kullanmasına izin vermez. Bence buna dikkat edin. Hangi büyük takımın evinde oynadığı maçlara FIFA hakemleri veriliyor, hangi düzey hakemlerle oynuyor.

– Sizce yöneticilerin rakip kulüpler hakkında verilen hakem kararlarını eleştirmesi doğru mudur? Doğrudur. Rakibiniz kayrılıyorsa elbette konuşursunuz.

 

İnan Kıraç başkan olsun!

– G.Saray’ın seçiminde sizce Faruk Süren aday olacak mı? Olmayacaksa sizce kim başkan olmalı? Mayıs 2015’te yapılacak kongrede Galatasaray Başkanlığı’na aday olması gereken tek bir isim var; o da İnan Kıraç! Hadi artık çıksın ortaya. Bunca yıl konuş konuş, eleştir, başkanları devir, yıprat. Şimdi taşın altına elini koysun artık. Eskiden rahmetli Vehbi Bey izin vermiyordu. Şimdi Vehbi Koç da yok artık. Çıkıp aday olmalı. Tek aday olarak seçime girer. Yemin ediyorum tüm Galatasaray arkasında olur. Kimi istese, yönetime girer. Faruk Süren, Ali Dürüst, kim varsa, kimi isterse. Elini sıcak sudan soğuk suya sokmadan Galatasaray’ı yönetir. Artık zamanı.

 

SÜREN GİBİSİ AVRUPA’DA BİLE YOK

Faruk Süren’e gelince… Bir dostu, arkadaşı olarak aday olmasını asla istemem. Dertsiz başına dert almasını istemem. Üstelik de eşsiz bir başarıya imza atmış, 4 yıllık döneminde 4 şampiyonluk, bir Avrupa Kupası, bir Süper Kupa gibi Türkiye’de hiçbir takıma ve camiaya nasip olmayan başarıya imza atıp bırakmış. Daha neyi kanıtlayacak. Ama bir G.Saraylı olarak çok isterim. Her şeyden önce o koltuğa çok yakışıyor. Tarzıyla, tavrıyla, ağzından çıkanla ve çıkmayanla… Avrupa’da hiçbir kulübün Süren gibi başkanı olmadı. Özellikle yurt dışı maçlarda, bir Türk olarak gurur veren bir başkan. Ama G.Saray Başkanlığı Süren’e çok pahalıya mal oldu. O, G.Saray’ı başarıya taşıdı ama o arada işlerini o kadar ihmal etti ki, işleri kötüye gitti. Dahası Galatasaray’daki muhalifleri medya aracılığı ile kendisini çok yıprattı. Yıllardır onlarla uğraşıyor. Şimdi hepsini temizledi. Tüm şirketlerini sattı, tüm sorunlarını halletti. Tam Galatasaray’a başkanlık yapacak dönemi. Galatasaray için keşke olsa, kendisi için keşke olmasa derim.

 

Yönetimde dostluk olmadan başarı olmaz

– Burak Elmas, Özer Saraçoğlu ve tabii ki siz… Eski gençler yönetimden niye ellerini ayaklarını çekti? Neden artık çok tecrübeli olan bu insanlar ağırlığını koymuyor?
Bizim G.Saray anlayışımız farklı olduğu için olabilir. Biz Galatasaray’a bir şeyler vermek isteriz. Aynı amaç için bir araya gelen dostlar olmak isteriz. İç çekişmeler bizi rahatsız eder. Bakın son kongrede bir mali rapor dağıtıldı. G.Saray’ın son 15 yıldaki en başarılı yönetimi, 2. başkan olduğum Cansun yönetimi. Borçlar neredeyse sıfırlanmış. Gelir gider dengesi pozitife dönmüş. Bütçe açığı yok. Niye? Çünkü o yönetim dostluk üzerine kurulmuştu. Kimsenin kimseni kuyusunu kazacak vakti yoktu. Eşek gibi çalıştık.

– Yarın bu isimler bir araya gelir mi?
Böyle bir anlayış olursa gelir. Gerçi Burak artık Amerika’da. Godiva’nın başında ve çok başarılı. Özer kendi işiyle meşgul. Ama böyle başka isimler de var. Mesela bir Hakan Üstünberk var. Her listeye ilk yazılması gereken isim. Adam gibi Galatasaraylı. Ama yok. Niye? Adam gibi adam olduğu için yok! Özer Saraçoğlu yok, Özcan Çetinsoy yok. Ahmet Ünüvar yok. Böyle çok adam var Galatasaray’da. Kaya Didman var ama uzak durur. Sinan Tara var. Yanından geçmez. Tüm bu isimleri aktive etmek lazım.

 

AVRUPA MAÇI OLSA YİNE HEZİMET OLURDU

– G.Saray’ı Mersin önünde beğendiniz mi? “Bu maç, Avrupa kupası maçı olsaydı, G.Saray yine 4 yerdi” görüşüne katılıyormusunuz?
Beğenmedim. Yine çok basit goller yediler ve daha fazlasını da yiyebilirlerdi. Bu bir Avrupa kupası maçı olsaydı yine hezimet olurdu. Mersin forvetleri G.Saray’ı bu kadar zorluyorsa, iyi bir Avrupa takımının ne yapacağını siz düşünün. Keza gol meselesinde de öyle. Mersin’den 2 yiyip 3 atabiliyorsunuz. Avrupa maçlarında bu her zaman olmuyor. G.Saray’da hoşuma giden taraf takım olmaya başlamaları, hırsları…

 

MUSLERA VE SNEIJDER’I HEMEN SATARIM

– Sizce devre arasında G.Saray’a transfer lazım mı? İyi bir teklif gelirse Muslera ve Sneijder satılabilir mi?
Ben olsam teklif varsa hemen satarım. İkisini de, hatta Telles’i de… Galatasaray elindeki yabancıların bazılarını satmak zorunda. Savunmada niye yabancı oynatılır, anlamak mümkün değil. Popescu ayarında olur anlarım. Ama Türkiye liginde benzerleri çok olan yabancılara gerek yok.

 

1 MİLYON ÜYE DOĞRU AMA ZOR PROJE

– Fenerbahçe’nin 1 milyon üye projesi için ne diyorsunuz?
Çok doğru bir proje. Tabii işletilebilirse. Biz de aynı şeyi yıllar önce Galatasaray için önerdik. Zor iş tabii. Hem yapacaksınız, hem de bu 1 milyon kişinin her yıl aidat ödemesini, kulüple bağını sürekli tutmasını sağlayacaksınız. Bir kerelik bir iş değil.

Erişilebilirlik Araçları