Model otomobil koleksiyonu yapacaksanız CMC ile başlayın

Vallahi şaşırdım, billahi şaşırdım.

Ekonomi Servisi müdürüm Yavuz Barlas’ın tahsis ettiği bu bölgede bir süredir genelde kendi beğeni ve hobilerimle ilgili çok da önemli olmayan yazılar yazıyorum. Yani okusanız da olur, okumasanız da türünden şeyler. Okursanız keyif alırsınız ama okumazsanız bir şey kaybetmezsiniz diyebileceğim keyif yazıları.

Geçen hafta bir yurtdışı seyahati nedeniyle burayı boş bırakınca “Niye yazmadın?” diyen o kadar çok okur mail’i geldi ki, şaşırdım.

O yüzden de Fransa başkanlık seçimlerini izlemek için geldiğim Paris’teyim ama kızmayın diye köşeyi aksatmıyorum.

Yıllardır çalıştığım gazetelerdeki odama gelenlerin ilgisini çeken bir “biriktirme” huyum var. Biriktirme dediysem çöp ev türü bir biriktirme değil.

Çocukluğumdan beri kendimce koleksiyonlar yapıyorum. Kimine başlayıp, sonra sıkılıp bırakıyorum, kimini ise yıllarca sürdürüyorum.

Yıllardır bıkmadan biriktirdiğim şeylerden biri de model otomobil ve motor koleksiyonum. Çok yer kapladığı gerekçesiyle büyük bölümü evden uzaklaştırılan koleksiyonun bir kısmı işyerindeki odamı süslüyor. Haliyle odama giren herkesin de ilgisini çekiyor.

Bazı dostlar “Bunları nereden bulabiliriz?” diye soruyorlar.

Doğrusu kolay değil. Benim ilk parçam 1960’lardan kalma. Dedemin veya büyükannemin hediyesi. Sonrasında ise kendi topladıklarım. Farklı markalar, pek çoğu artık üretilmeyen şeyler. Ancak bugün bir model otomobil koleksiyonu yapmaya başlayacaksanız size önereceğim marka Alman CMC olacaktır.

‘DETAYLAR İNANILMAZ’

Son yıllarda benim koleksiyonumda da önemli bir yer tutmaya başlayan CMC modelleri, bugün üretilen en iyi model otomobiller. Motorları da fena değil ama motorları çalışmıyor. (Çalışan model motorlar yapan üreticiler de var ama daha büyük ve çok daha pahalılar.)

CMC , otomobil tarihinin, özellikle de Avrupalı üreticilerin klasikleşmiş otomobillerinin 1/12 veya 1/18’lik modellerini yapıyor. Modellerdeki detaylar inanılmaz.

CMC marka bir model otomobilde en az 700-800 ayrı parça oluyor. Bu sayı bazen bini aşıyor. Motordan iç aksama, süspansiyonlara, frenlere kadar her şey gerçek bir otomobille aynı detayları içeriyor. Kullanılan malzemeler de otomobilin orjinali ile neredeyse bire bir aynı. O kadar ki, yakından çekilecek bir fotoğrafta otomobilin model mi yoksa gerçek mi olduğunu ayırt etmek çok güç.

MOTORLAR GERÇEĞİ İLE AYNI DETAYLARI İÇERİYOR

Modellerin hemen hemen tamamı metal alaşımdan üretiliyor. Plastik bölümler yok denecek kadar az. Bakır, çelik, alüminyum kullanılıyor.

Tel jantlar orijinal bir tel jantla aynı yöntemle imal ediliyor. İç döşemeler otomobilin orijinalinde hangi materyal kullanıldıysa, modelde de aynı oluyor. Bazen kumaş, bazen deri, bazen süet. Lastikler kauçuk. Jantlar krom.

CMC bir Alman markası ama üretimini Çin’deki tesislerinde gerçekleştiriyor. Bunun nedeni çok emek yoğun bir üretim yapması.

Ancak kalite tam bir Alman kalitesi. Firma modellerini de belirli sayıda üretiyor. Her yıl hangi modellerin üretileceği önceden açıklanıyor. Koleksiyonerler siparişlerini veriyorlar. Sipariş dışında da bulmak mümkün ama bazı modeller bulunamıyor.

Haliyle bu model otomobillerin ve kamyonların fiyatını da merak ediyorsunuzdur.

3500 EURO’YU BULUYOR

1/18 modellerin fiyatları 350 Euro’lardan başlıyor ve bazı modellerde 800 Euro’ya kadar çıkıyor. Modelin parça sayısına göre biraz aşağı düşebiliyor, biraz yukarı çıkabiliyor. Model kamyonların fiyatları biraz daha yüksek.

1/12 modeller ise daha pahalı. 3 bin Euro civarında dolaşıyor. 3 bin 500 Euro’yu bulan modeller de var. CMC’nin model motorları ise ayrı bir güzellik.

Özel sergileme kutusu içinde satılıyor. Oldukça şık görünen ve gerçeğiyle hemen hemen aynı detayları içeren bu minik motorların fiyatı ise daha makul. 150-200 Euro seviyesinde dolaşıyor. Gerçek bir otomobil koleksiyonuna gücü yetmeyenler için çok hoş bir hobi. Üstelik her daim gözünüzün önünde.

 

Ferrari 250 GT model motor

Maserati model motor

Bugatti 57 model

Erişilebilirlik Araçları