Hayat kurtaran aksesuvar kaliteli şemsiye

Önümüz bahar…

Küresel ısınmanın de etkisiyle baharlar artık daha yağışlı. İstanbul yürümeye elverişli bir kent değilse de yağmura yakalanmak, kısa süre içinde sizi perişan edebilir. Bundan korunmanın en etkili ve hatta tek yolu ise doğru düzgün bir şemsiyeye sahip olmak. Üstelik şemsiye, bir centilmenin de, bir hanımefendinin de hem vazgeçilmez hem de işe yarar aksesuvarlarından biri.

Ben de bu hafta size biraz şemsiyelerden söz edeyim ve bazı tavsiyelerde bulunayım dedim. Şemsiyeler türlü türlü aslında. Her birinin işlevi ayrı, kullanıldığı yer ayrı, buna göre tasarımları da farklı. Bir golf şemsiyesi ile yürüyüşte kullandığınız bir şemsiye bile farklı.

Benim burada bahsedeceğim şemsiyeler daha çok şehirde veya kırda dolaşırken kullanacağınız türden.

Dediğim gibi, şemsiye çok işlevsel ve hayat kurtaran bir aksesuvar.

Bu nedenle eğer otomobiliniz bir Rolls Royce değilse, yani kapısının içinde markaya özel üretilmiş bir şemsiye saklamıyorsa, otomobilinizin bagajında mutlaka bir şemsiye bulunmalı. Ya da torpido gözünde bir küçük katlanabilir şemsiye olmalı. ‘Aston Martin’in de bazı modellerinde bagajda markaya özel bir şemsiye bulunuyor.

Elbette ani bir yağmura yakalanırsanız, sokak satıcılarından 10 liraya anı kurtaracak bir şemsiye alıp o an için ıslanmaktan bir nebze olsun kurtulabilirsiniz ama asıl olarak en az bir iyi şemsiye sahibi olmak esastır.

BİRİNCİ KOŞUL DOĞAL MALZEME

İyi bir şemsiyenin olmazsa olmaz koşulu ise gövdesinin kaliteli bir ahşaptan veya doğal bir malzemeden imal edilmiş olmasıdır. Bu malzeme ahşap, bambu veya bağa olabilir. Kaburgası kaliteli metalden olmalıdır. Kaburga eklemleri dayanıklı, paslanmaz malzemeyle kaplı olmalı, ahşabı iyi işlenmeli ve uzun süre kurutulmuş ahşaptan üretilmelidir. Üzerindeki su geçirmez kaplamanın ise naylon değil, dokuma olması şarttır. Doğal malzeme kumaşların “empermeabilize” yani su geçirmez hale getirilmişinin kullanılması idealdir.

Şemsiyenin kumaşı çok farklı desenlerde olabilir. Erkekler için düz siyah olabileceği gibi, farklı renklerde minik şal desenli, piedöpul, ekose, prensdögal veya çizgili olabilir. Kadın şemsiyelerinde renk ve desen çok daha çeşitlidir. Puantiyeli şemsiye bir kadında çok hoş durabilir ama bir erkeği sadece komik gösterir. İşte bana göre en iyi 6 şemsiye.

1- FRANCESCO MAGILA 

Francesco Maglia muhtemelen dünyanın en iyi şemsiyecisidir. 1854 yıında Milano’da açtığı atölyede şemsiye üretimine başlayan Maglia 160 yılı aşkın zamandır giderek artan bir kalite anlayışıyla şemsiye üretmektedir. Çok özel ahşaplarla çok özel dokunmuş kumaşları tamamen el işçiliği ve en eski metotlarla bir araya getiren Maglia’nın şemsiyeleri çok zor ulaşılabilen ürünlerdir. Ortalama fiyatları 600 Euro civarındadır.

2. MARIO TALARICO 

Her ne kadar Maglia en iyi şemsiye üreticisi olarak bilinse bile benim favorim Mario Talarico’dur. Kurulduğu 1860’tan bu yana hiç değişmeyen bir ortamda, günde toplam 3 şemsiye üretir Talarico. Ahşap saplar elde tek tek yapılır, tek tek oyulur. Kumaşlar özenle seçilir. Her biri elde işlenir. Desenleri en uygun birleşecek şekilde fireden kaçınılmaksızın kesilip biçilir. Her malzeme çok özeldir. Bambu, yaban kirazı, sedir, Malakka kamışı, ceviz gibi malzemeler yıllarca saklanır ve üretime uygun hale getirilir. En ucuzu 300 Euro civarındadır. Ana gövdesi tamamen bağadan üretilen bir şemsiyesinin 10 bin Euro’ya satıldığını duymuştum bir zamanlar. Daha çok siparişle çalışır ama hazır olarak da bulunabilir.

3. SWAINE ADENEY BRIGG 

Londralı Swaine Adeney Brigg aslında daha çok erkeklere yönelik bir aksesuvar mağazası. Çanta, cüzdan gibi aksesuvarların yanı sıra Brigg markası ise “krallara layık” şemsiyeler üretiyor. Krallara layık cümlesini laf olsun diye söylemiyorum, İngiliz Kraliyet ailesinin erkekleri bu markanın şemsiyelerini kullanıyor. En bilinen müşterileri Prens Charles. Zaten en pahalı modellerinin adı da Malakka kamışından ısmarlama olarak imal ettikleri Galler Prensi modeli. Fiyatı yaklaşık 600 Euro. Armut, kiraz, akçaağaç, bambu ve kestane, kullandıkları diğer ağaç türleri. Erkek şemsiyesi kadar kadın şemsiyeleri de ünlü. Fiyatları 300 ila 600 Euro arasında değişiyor. 1750 yılından bu yana şemsiye üretiyorlar.

4. JAMES SMITH AND SONS

185 yıldır Londra’nın centilmenlerine şemsiyeler ve baston üreten James Smith and Sons, gerçekten fiyat-kalite orantısında şahane bir şemsiyecidir. Sıradan görüntülü modelleri bir ana, sapına farklı hayvan figürlerinin oyulduğu modelleri eşsizdir.

Sevdiğiniz köpek cinsinin ya da avlamayı sevdiğiniz bir hayvanın figürünü taşıyan şemsiyeleri iyi kalite ağaçlardan üretilmiştir. Kaybetmediğiniz sürece yıllar boyu sorunsuzca kullanabileceğiiz bir şemsiyedir. Ancak kumaş seçeneği fazla değildir. Erkek şemsiyelerini genelde tek renk naylon bazlı kumaştan üretir. Fiyatları 250 Euro civarındadır.

5. FOX

Niye sıralamada aşağılara koyduğumu bilmediğim bir şemsiye üreticisidir Fox. 1’inciliğe bile koyulabilirdi. Çok şık şemsiyeler üretir. 900 ayar gümüşten yaptığı şemsiye sapları birer sanat eseridir. Ismarlama şemsiye de imal eder. Yıllar önce Fox’tan aldığım abanoz ağacı gümüş işlemeli şemsiyemi çaldıklarında çok üzülmüştüm. Çok özel bir şey talep etmezseniz fiyatları da uygundur. 150- 200 Euro civarındadır.

6. BROOKS BROTHERS 

“Bir şemsiyeye bu kadar para verilir mi? Bir şemsiye almak için Londra’da, Milano’da dükkân dükkân dolaşacak mıyız? Memleket neleri konuşuyor, sen nelerden bahsediyorsun. Üşüttün mü?” diyecek olursanız öfkenizi dindirmek için son bir önerim daha var: Brooks Brothers. Bir süredir Türkiye’de de var olan ünlü giyim markası Brooks Brothers’ın şemsiyeleri de mükemmeldir. Üstelik de fiyatları yukarıda saydıklarımın 5’te biri civarındadır. Markanın Türkiye’deki dükkânlarında şemsiye var mı bilmiyorum. Varsa ve fiyatları 350-400 TL’nin üzerine çıkmıyorsa kaçırmayın derim.

Erişilebilirlik Araçları