Çoluğu çocuğu alıp gitmek isteyenlere…

Geçen cuma Paper Moon’da yemekteyiz. Faruk Süren’in kendi kavından getirdiği şarapları içmişiz.

Yan masadan bir beyefendi kalktı, yanıma geldi, “Fatih Bey, iki dakikanızı alabilir miyim?’ dedi.

Üzerinde çok şık bir blazer, içinde pembe çizgili bir gömlek, ayağında İngiliz ayakkabılar.

Kır saçları geriye taranmış, renkli gözleri hafif çökmüş ama dinç bir beyefendi. Sandalyeyi çekti yanıma ve “Size çok kızgınım” dedi. “Hayırdır?” dedim. Gerçi bana kızmayanı dövüyorlar ama yine de merak ettim. “Herkes size yalaka falan derken ben hep sizi savundum ama şimdilerde size ben herkesten çok kızıyorum” diye tekrar öfkesinin üzerine bastı. Sonra da anlattı. “Birkaç haftadır gazetede ekonomi sayfasında tavsiyelerinizi okuyorum. Çay tavsiye ettiniz, müzik sistemleri tavsiye ettiniz ama dikkat ediyorum hep Yeni Türkiye vatandaşlarına tavsiyeler veriyorsunuz. Biz adam değil miyiz, biz sizi okumuyor muyuz? Biraz da biz eski Türkiyelileri adam yerine koymuyor musunuz?”

“Ne haddime, sizin gibilerin benim adam yerine koymama ihtiyacı mı var beyefendi, ben haddimi bilirim. Sizin gibi beyefendileri adam yerine koymayan ben değilim” dedim ama yatıştıramadım. Beyefendi haklı. Eski Türkiye vatandaşlarını hayli ihmal ettim. O yüzden de bu haftaki tavsiyelerim eski Türkiye vatandaşlarına. Şimdilerde pek çok kişi yurtdışında nasıl yaşarım, gidecek bir yeri nasıl organize ederim diye konuşuyor. Madem Eski Türkiyelilere tavsiyelerde bulunacağız. Bari böyle bir hizmetimiz olsun dedim ve 2 gün önce Henley and Partners’ın Türkiye direktörü Tolga Habalı ile buluştum. Tolga Bey, Henley and Partners’ın Türkiye şubesinin kurucusu. Henley and Partners ise kendini “global citizenship” firması olarak tanımlayan ve başka ülkelerde vatandaşlık isteyenlere bunun yolunu, yöntemini gösteren bir danışmanlık şirketi. Evet sevgili Eski Türkiye vatandaşları, bugün bu güzel köşeyi sizlere ayırdım. Tolga Bey’den aldığım bilgilere göre vatandaşlık veya oturma izni almak için en uygun ülkeleri yazdım. Bu iyiliğimi de unutmayın.

Aşağıda saydıklarımın yanı sıra İngiltere’de de 1 milyon sterlinlik bir finansal yatırım ile oturma izni almak mümkün. Ancak biliyorsunuz İngiltere Schengen’e dahil değil. Kanada’yı ise hiç düşünmeyin çünkü ülkeye giden bizim vatandaşların bazı sahtekârlıkları yüzünden Kanada eskisi gibi şartları yerine getirseniz de Türklere oturma izni verme konusunda pek iştahsız.

MALTA

MALTA

Avrupa Birliği ülkeleri arasında vatandaşlık verme konusunda en kolay ülke Malta. Eğer Malta vatandaşı olup Avrupa Birliği’ne de kafadan girmek istiyorsanız ve “Vize anlaşması olur mu olmaz mı?” gibi sorunları kafanızdan atmak istiyorsanız yöntemi belli. Malta Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Fonu’na 650 bin Euro bağış yapıyorsunuz. Bunun yanı sıra 150 bin Euro’luk Malta hükümet tahvili satın alıyorsunuz. En az 350 bin Euro değerinde bir ev satın alıyor ya da yıllık en az 16 bin Euro’luk bir konut kiralıyorsunuz.

Bunları yaptığınız takdirde siz, eşiniz, 18-26 yaş arasındaki evlenmemiş çocuklarınız ve 55 yaş üzeri anne-babanız da sizinle birlikte Malta vatandaşlığı alabiliyor. Ayrıca kaç kişi Malta vatandaşı olduysanız, her biri için de 50 bin Euro’luk sağlık sigortası yaptırıyorsunuz. Eşiniz için 25 bin, 0-17 yaş çocuklar için 25 bin, 18-26 yaş çocukların her biri için 50 bin ve anne-babanızın her biri için 50 bin Euro daha ödüyorsunuz. Bunun dışında hakkınızda yapılacak araştırmanın bedeli olarak da her başvuru için 3 bin ile 7 bin 500 Euro arası tahkikat ücreti ödemeniz gerekiyor. Yani 4 kişilik bir ailenin Malta üzerinden Avrupa Birliği vatandaşı olması yaklaşık 1 milyon Euro civarında bir para tutuyor. Güzel tarafı Malta’da oturmanız şart değil, AB vatandaşı olarak Avrupa’nın istediğiniz yerinde çalışabilir veya oturabilirsiniz.

ANTİGUA-BARBUDA

ANTİGUA

Cennet gibi bir Karayip adasının vatandaşı olmak da mümkün. Üstelik bu adaların vatandaşları AB ülkeleri arasında vizesiz gezebiliyor. Fiyatlar Malta’ya göre çok uygun. Antigua NDF Fonu’na 200 bin dolar hibe ve 400 bin dolarlık bir gayrimenkul yatırımı yeterli. Veya 15 milyon dolarlık bir yatırım da size vatandaşlık sağlayabiliyor.

DOMİNİKA

DOMİNİKA

Dominika’ya iki yolla vatandaş olmak mümkün. Kişisel başvuru için 100 bin dolar, eşinizle birlikte başvuru için 175 bin dolar, artı 2 çocuk için 25 bin dolar, fazladan her aile üyesi için 50 bin dolar karşılığı Dominika vatandaşı olabilirsiniz. Ya da 200 bin dolarlık bir gayrimenkul alıp kendiniz için 50, eşiniz için 25, her bir çocuk için de 20 bin dolar hibe ederek vatandaşlık almak mümkün.

YUNANİSTAN

YUNANİSTAN

Vatandaşlık yok ama oturma izni kolay. 250 bin dolarlık bir emlak yatırımı yaptığınız takdirde Yunanistan size 5 yılda bir yenilenen süresiz oturum izni veriyor. Böylelikle Schengen Bölgesi’nde istediğiniz gibi gezip dolaşabiliyorsunuz. Süreç 3 ayda tamamlanabiliyor ve varlık kaynağı sorgusu yapılmıyor.

MACARİSTAN

MACARİSTAN

300 bin dolarlık Macaristan devlet bonosu satın alıyorsunuz ve 5 yılda bir yenilenen süresiz oturuma hak kazanıyorsunuz. Aynı Yunanistan gibi Schengen Bölgesi’nde sorunsuz gezebiliyorsunuz. Süreç de 2 ayda tamamlanabiliyor. Vize derdi de olmadan.

PORTEKİZ

500 bin Euro gayrimenkul yatırımı veya 1 milyon Euro finansal yatırım ya da 10 kişinin çalışacağı bir işletme açma karşılığında 5 yıl oturma izniniz hazır. Gayrimenkul 30 yaşın üzerindeyse 350 bin Euro’luk gayrimenkul alımı da yeterli. 250 bin Euro’luk sanatsal veya mimari yatırım ya da 500 bin Euro’luk girişim sermayesi yatırımı da size 5 yıl oturma hakkı sağlıyor ve bu hak 5 yılda bir yenileniyor. Ancak bazı ekstra şartlar var. 1. yıl en az 7 günü, sonraki yıllarda da en az 14 günü Portekiz’de geçirmeniz gerekiyor. 6 yıl sonra vatandaşlık sahibi de olabiliyorsunuz. Schengen hakkı Portekiz için de geçerli.

AMERİKA

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

ABD’de oturma izni almak da çok zor değil. Amerika’da en az 10 tam gün Amerikalı işçi çalıştıran bir ticari girişime 1 milyon dolar yatırım yapan işadamlarına ABD oturma izni veriyor. Eğer bu yatırımı “TEA” yani hedeflenmiş istihdam bölgelerinde yaparsanız 500 bin dolar da yeterli. Bu durumda oturma izni daha doğrusu Green Card alabiliyorsunuz. 5 yıl süreyle ABD’de yaşadıktan sonra vatandaşlık için başvuru hakkı da doğuyor.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Erişilebilirlik Araçları