Eski Cumhurbaşkanı Wulff Alman KOBİ’leri getirecek

Eski Alman Cumhurbaşkanı Wulff, Türkiye’deki tarihi bir asrı deviren hukuk bürosu Postacıoğlu ile ilginç bir işbirliğine imza atıyor. Bu işbirliği sonucunda, Wulff’un ‘Almanya’yı Almanya yapan şirketler’ olarak tanımladığı Alman KOBİ’leri Türkiye’ye gelecek

108 yıllık hukuk bürosu Postacıoğlu, alanında ilginç bir işbirliğine gidiyor.

Almanya’nın eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Cumhurbaşkanlığından istifa ettikten sonra asıl işi olan avukatlığa dönmüş ve Almanya’da özellikle KOBİ dediğimiz küçük ve orta ölçekli firmaların hukuk işleriyle ilgilenen bir büro açmıştı.

Eski Cumhurbaşkanı Wulff’un hukuk bürosu, şimdi Türkiye ile Almanya arasında iş yapacak bir organizasyon için Postacıoğlu Hukuk Bürosu ile bir ortaklık kurdu.

Önceki gün Çırağan Sarayı’nda yapılan imza töreninde, Postacıoğlu’nun daveti ile ben de hazır bulundum.

İki hukuk bürosunun ortaklığı, Türkiye ve Almanya arasında hukuk alanından daha çok iş ve yatırım alanlarında çalışmak üzere kurulmuş gibi görünüyor.

Ciddi bir Türkiye dostu olan Wulff, Alman ekonomisinin en güçlü unsuru olan ve ‘Almanya’yı Almanya yapan şirketler’ alarak nitelediği Alman KOBİ’lerinin Türkiye’de yatırım yapmalarına imkân ve hukuki zemin sağlamak için böyle bir işbirliğine gittiklerini anlattı.

İki ülkenin KOBİ düzeyindeki şirketlerinin karşılıklı olarak yatırım yapmalarını sağlamak ama özellikle orta ölçekli Alman sermayesinin Türkiye’ye kanalize edilmesini mümkün kılmak için kurulan ortaklıktan Wulff çok umutlu.

Wulff, İslamofobi’nin Almanya için geçerli olmadığını, Almanların en yakından tanıdığı ülkenin Türkiye olduğunu söyleyerek Paris saldırısı sonrası oluşan ortamın, iki ülke arasındaki yatırımları engellemeyeceğini belirtti.

Türkiye’deki hukuk ortamının yabancı yatırımcılar açısından bir risk teşkil edip etmediğini sorduğum zaman ise “Yabancı yatırımlar uluslararası hukukun koruması altında. Yabancı yatırımcıları en çok korkutan bürokratik sorunlar ama bu alanda da Türkiye son yıllarda çok ciddi aşamalar kaydetti” yanıtını veriyor.

Sohbetimizde sık sık Abdullah Gül ile olan yakın dostluğundan ve karşılıklı güvenden de söz eden Wulff’a göre KOBİ düzeyinde yapılacak yatırımların toplam tutarı, büyük şirketlerin yatırımlarından daha fazla bir sermaye sağlayabilecek.

Sohbet sırasında Wulff’a hakkındaki yolsuzluk davasını da sordum. Biliyorsunuz, Cumhurbaşkanı olduğu sırada yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa etmişti. Wulff’u istifaya götüren süreç bir işadamından piyasa faiz oranlarından daha düşük faizle 500 Euro borç alması ve bu yolla yaklaşık 700 Euro’luk bir avantaj elde ettiğinin iddia edilmesiydi. Wulff, bu suçlamalardan aklandığını ama Alman halkının güvenini kaybettiği için istifa yolunu tercih ettiğini söyledi.

 

İSLAMAFOBİ GEÇERLİ DEĞİL

Wulff, İslamofobinin Almanya için geçerli olmadığını, Paris saldırıları sonrasında yatırımların etkilenmeyeceğini söylüyor.

 

‘EĞİTİM KALİTESİ ARTSA BÜYÜME ÇİFT HANELİ OLUR’

Eski Alman Cumhurbaşkanı Wulff, Türkiye ile ilgili en önemli tespitini şu sözlerle aktarıyor: “Türkiye’de eğitim düzeyi ve kalitesinin iyi olmadığını siz de biliyorsunuz, biz de biliyoruz. Ortalama eğitim 7 yıl civarında ve eğitim sisteminin bir hayli eksikleri var. Buna rağmen Türkiye çok ciddi anlamda büyüme kaydediyor. Yılda ortalama yüzde 7’ler civarında büyüyorsunuz, ki bu oranlar Avrupa için bir hayal. Demek ki, eğitim seviyesi Avrupa düzeyine geldiği zaman Türkiye her yıl çift haneli büyüme potansiyeline sahip bir ülke. Bu da Türkiye’yi çok cazip kılıyor.”

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Erişilebilirlik Araçları